Roes van prachtige camjo-reis

Vijf radio-reportages, drie televisie-items en nieuwsberichten, tientallen foto’s en groot nieuws dat werd opgepikt door alle landelijke nieuwsmedia… kort door de bocht heb ik een bijzondere week achter de rug. in mijn eentje als camjo in rome. en dan te bedenken dat ik van tevoren niet verwachtte dat het zo’n spectaculaire reis zou worden.

Begin februari kreeg ik een mailtje van Paul Deckers uit Posterholt onder ogen. “Vorig jaar benaderde L1 mij om opnames te willen maken bij ons bijzondere Rome Project“, stond erin. “Indien L1 er dit jaar bij zou willen zijn: laat het spoedig weten.” Het bleek om de bloemen voor de Paus te gaan. Bloemen uit Noord- en Zuid-Holland, die tot een bloemencreatie worden gemaakt op het Sint Pietersplein in Rome door Paul Deckers.

Het is leuk om naar Rome te gaan‘, dacht ik toen. ‘En de bloemen voor de Paus heb ik vast wel eens op tv voorbij zien komen. Maar is dat nou allemaal zo bijzonder?‘ Ja, dat is bijzonder, kan ik nu achteraf zeggen.

PERSACCREDITATIE

Het heeft me waarschijnlijk zo’n twee maanden gekost om een persaccreditatie te krijgen bij het Vaticaan. Een kopie van mijn paspoort, een persverklaring van mijn opdrachtgever en een eerste brief in het Engels. Niet goed genoeg. Er ontbrak volgens het Vaticaan nog een en ander. Nog meer vragen beantwoorden. Maar goed, uiteindelijk kwam de accreditatie er wel.

De dinsdag voor Pasen vloog ik naar Rome. Mijn bagage bestond uit wat kleding maar voornamelijk uit apparatuur. Onder andere een camera met statief, diverse microfoons (onder andere een zendermicrofoon om bij iemand op te spelden komt altijd goed van pas), batterijen, accu’s voor de camera, een powerbank en nogal wat meer kleine spulletjes én natuurlijk een laptop om al het beeldmateriaal in elkaar te zetten. 

I fiori olandesi

In Rome verbleef ik in een klein hotel (een voormalig klooster en dat zag je er nog steeds aan af) op loopafstand van het Sint Pietersplein. Daar viel het me vanaf het begin op hoe bijzonder het project eigenlijk is. Want in Italië weet iedereen dat het de Nederlanders zijn die de bloemen komen verzorgen. Tegen iedere willekeurige taxichauffeur, ober of politieman kun je zeggen dat je de Nederlanders volgt. Ze weten het allemaal en ze vinden het allemaal bijzonder.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik bijvoorbeeld als enige journalist achter de schermen van Vaticaanstad mocht kijken, dat ik kon eten bij het restaurantje in Vaticaanstad waar het personeel eet en dat ik als enige journalist op een leeg Sint Pietersplein stond te filmen hoe de bloemen werden geplaatst. Ik kon overal doorlopen, ieder detail volgen en alles vastleggen.

Breaking news

Doordat ik de enige journalist op locatie was, had ik ook als enige beeldmateriaal en als enige informatie over nieuws. Op zondagochtend bleek dat meeuwen op het Sint Pietersplein flink tekeer waren gegaan op de bloemen. Verschillende bloemen waren losgerukt. Ik maakte een aantal foto’s en stuurde ze in eerste instantie naar 1Limburg (de opdracht om naar Rome te gaan, ging immers via L1). 

Het duurde niet lang of ‘mijn nieuws’ ging het internet over. Telegraaf, de Limburger, NOS, Gazet van Antwerpen, Metro, VRT Nieuws zijn een paar van de mediabedrijven die mijn nieuws uit Rome overnamen. Van een kennis bij Nu.nl kreeg ik vervolgens nog een smsje. ‘Edwin, mag ik je foto’s uit Rome gebruiken?‘ De beelden die ik filmde met mijn camera zijn later op de dag nog gebruikt in diverse journaals van NOS.

Radio, TV en internet

Kortom, al met al was het een unieke reis die ervoor heeft gezorgd dat ik drie reportages voor L1 televisie heb gemaakt, tal van radiobijdragen en mijn nieuws het hele land doorging.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s