6 tips voor vertrekkende Nederlanders

Net zoals miljoenen anderen mensen kijk ik regelmatig naar Ik Vertrek. Het televisieprogramma waarin Nederlanders naar het buitenland vertrekken om daar iets te beginnen, bijvoorbeeld een restaurant, een B&B of een hotel (of zelfs een fietsenwinkel). Maar na al die jaren snap ik de denkwijze van veel ‘vertrekkers’ absoluut nog niet. En dat terwijl ik er zelf ook wel eens over nadenk om uit Nederland te vertrekken. Bovendien reis ik geregeld naar (afgelegen) plekken. Soms in een groep maar vaak in mijn eentje.

Natuurlijk kan er altijd wel wat misgaan en er zijn vertrekkers die met een ijzersterke voorbereiding naar hun nieuwe buitenlandse thuis afreizen. Maar dat zijn vaak toch de uitzonderingen krijg ik het idee na het zien van die tientallen afleveringen. Dit bericht voelt toch een beetje als ‘de beste stuurlui staan aan wal’. Maar goed, er zijn simpelweg een aantal zaken die je al van tevoren in Nederland kunt regelen die je leven in dat buitenlandse, tropische oord een stuk aangenamer maakt en toch wordt dat zo vaak vergeten. Dus hier zijn dé 6 tips die vertrekkende Nederlanders (naast alle andere voorbereidingen) ook vooral niet over het hoofd moeten zien:


1. VOLG EEN TAALCURSUS

Dit wil ik bij iedere vertrekker keihard in z’n gezicht schreeuwen. Als je naar een piepklein Portugees dorpje afreist, hoef je geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat niet iedereen daar vloeiend Engels spreekt. Dus volg in Nederland in het half jaar vóór je vertrekt nog even een taalcursus. schermafbeelding-2017-02-05-om-11-10-36Dat kan makkelijk in de avonduren, dat kost nauwelijks moeite en maakt zoveel verschil uit als je dan in het land aankomt. Dan ben je én in Nederland al bezig met je droomlocatie én als je dan in dat afgelegen buitengebied aankomt, kun je op z’n minst brood kopen of basaal communiceren met de klusjesmannen om je heen. Zeker als je je kinderen meeneemt en ze naar zo’n lief koddig basisschooltje stuurt, is het voor hen ook al fijn als ze ongeveer weten wat er wordt gezegd.


2. MAAK EEN WEBSITE EN EEN FACEBOOKPAGINA

Je begint bijvoorbeeld een hotel. Daar heb je gasten voor nodig. Hoe makkelijk is het dan om even snel in Nederland een Facebookpagina aan te maken (9,6 miljoen Nederlanders hebben namelijk Facebook) en een kleine, simpele website. Dat kost je hoogstens één dagje werk. Dan weten mensen al van je bestaan af, ze kunnen je nieuwe hotelletje of B&B liken of delen met vrienden en ze blijven op de hoogte (tenminste als jij dan ook zo nu en dan iets deelt). En op het moment dat je dan klaar bent met klussen, heb je al een flinke achterban aan Nederlandse Facebook’ers en websitebezoekers (die je natuurlijk allemaal uitnodigt voor het openingsfeest en voor een verblijf in je logement). En wil je het helemaal goed doen? Koop een camera. Maak een YouTube-account (7,2 miljoen Nederlanders hebben youtube) en deel wat je mee maakt in je buitenlandse oord. Gooi dat filmpje weer op je website of op je Facebook-pagina. Hoppa, je achterban groeit, de fans nemen toe en het kost je niet al te veel moeite.


3. BUDGETTEER MARKETING

Dit gaat nog een beetje in op punt 2. Natuurlijk is het belangrijk dat je kapotte dakgoot wordt gerepareerd en dat dat verwarmde buitenzwembad er komt. Maar als je iets in het buitenland begint waar je gasten voor nodig hebt, dan moet je die gasten natuurlijk ook kunnen bereiken. Houd dus rekening met kosten die je hiervoor moet maken. Als je nog wat budget hebt, laat dan nog ergens een advertentie maken of maak ergens reclame voor je bedrijf. Dit lijkt me zeker in het begin geen overbodige luxe om gasten naar je etablissement te trekken. Zeker niet in een tijd waarin er al tientallen hotels, huisjes, B&B’s en nog al wat meer worden aangeboden.


4. FREE PUBLICITY

Tja, zullen we dan nog even doorgaan: stuur persberichten naar alle mogelijke bedrijfjes die ook maar iets voor jou kunnen betekenen. Van de lokale omroep tot aan Ik Vertrek-zelf. Van de gemeente waar je staat ingeschreven in Nederland tot aan het clubje Nederlanders die al in je nieuwe land wonen (bijvoorbeeld de Zweeds-Nederlandse Vereniging, Hollandais en France of het Spanje Forum). Misschien zegt de regionale omroep van je provincie wel: ‘Goh, wat interessant! Dat willen we volgen‘. En ziehier, gratis reclame voor je nieuwe bedrijfje!


5. ER ZIJN CULTUURVERSCHILLEN (HOUD DAAR REKENING MEE)

Als ik één ding heb geleerd van de twee maanden dat ik in een klein Nepalees bergdorpje woonde bij een gezin, is het wel dat ieder land een andere cultuur heeft dan Nederland. Zelfs als je naar België rijdt, lopen zaken net iets anders. Het is niet alleen het verschil in zachte en harde g en dat er meer bier wordt gebrouwen bij onze zuiderburen. Nee, het verschil is veel groter dan dat en vaak merk je de écht grote verschillen pas als je langer in een land woont.
Dat merk je vaak nog niet na een weekje vakantie aan de Costa.

11cdf05

Bron: LinkedIn

Kortom, dat wil zeggen dat als jij in Marokko of in Italië een klusjesman inhuurt, dan bestaat er een grote kans dat hij niet precies om 9 uur bij je op de stoep staat of dat iets niet volgens het Nederlandse schema loopt. Dit is in het verleden diverse malen geformuleerd door onderzoekers, bijvoorbeeld door Geert Hofstede. Hij is vooral bekend vanwege het benoemen van culturele dimensies die er bestaan. De Amerikaanse antropologen Edward en Mildred Hall onderscheiden zes basiswaarden voor intercultureel communiceren. Ik heb dat al eens uitgelegd in een blogbericht; Lees daar hier meer over.


6. VERDIEP JE IN WAT REGELTJES

Goed, wat mij betreft zijn deze bovenste 5 punten (naast de uitgebreide planning en je helder geformuleerde begroting) van belang als je naar het buitenland vertrekt. Veel vertrekkers denken (uitgebreid) na over hoe ze het nieuwe huisje gaan opknappen en waar de verschillende gastenkamers komen te liggen. Belangrijk, zeker. Maar in mijn ogen kun je al veel stress vermijden door de bovenste 5 punten. Goed, heb je dan nog wat tijd over, pak dan punt 6 erbij: verdiep je in wat regeltjes. Wij staan natuurlijk bekend als het land met de tientallen regels. Maar in het buitenland kunnen ze er ook wat van. Zo weet je voordat je vertrekt al dat je je varken in Frankrijk niet Napoleon mag noemen, dat je geen rok mag dragen in Italië, dat je in Zwitserland op zondag je auto niet mag wassen en dat je in Portugal niet in de zee mag plassen. Goed, dat zijn dan onbelangrijke zaken. Maar als jij een zwembad wilt aanleggen, lijkt het me toch wel belangrijk om te weten of dat wel of niet mag. En als je die riante villa in Frankrijk met nog een extra vleugel wil uitbreiden, moet je dan nog eerst naar de gemeente gaan? Vaak staan er op Nederlandse fora en websites al ervaringen van mensen die iets soortgelijks hebben gehad.


Kortom, als je deze 6 punten toevoegt aan je voorbereiding voor de reis (naast begrotingen en planningen maken), dan kan het haast niet meer fout gaan. Natuurlijk kan je altijd tegen een pechsituatie aan lopen. Maar ik sta altijd te kijken van de mensen die geen woord Spaans spreken en toch in het ogenschijnlijk meest afgelegen Spaanse dorpje in de binnenlanden gaan wonen. Dat kan zo makkelijk worden voorkomen.

Maar goed, misschien ben ik ook wel een beetje jaloers. Want daadwerkelijk de stap zetten om naar het buitenland te vertrekken, je baan opzeggen en je huis verkopen, dat is al een hele sterke keuze waar mensen zoals ik, de beste stuurlui aan wal, alleen maar respect voor kunnen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s