Uitleg voor de 30-plusser: waarom is dat Pokémon Go zo’n succes?!

De meeste mensen boven de dertig snappen wellicht niet precies waarom Pokémon Go zo’n succes is. zeker omdat niet alleen tieners de app op hun smartphone hebben staan. Ondertussen speel ik het spel zelf op mijn iphone en ik moet zeggen: het is écht een goed spel. Maar dat komt ook deels door de allereerste rage van pokémon. om dat allemaal beter te begrijpen, moeten we zo’n 17 jaar terug in de tijd.

Volgens mij was ik 11 toen Pokémon voor het eerst naar Nederland kwam. Eind augustus 1999 werd de tekenfilmserie voor het eerst uitgezonden op de Nederlandse tv (op Fox Kids) en ongeveer rond dezelfde tijd werd het ruilkaartspel een enorme rage.

bron: Wikipedia

Pokémon-kaarten, bron: Wikipedia

Op mijn basisschool had iedereen het toen over Pokémon. Aan het einde van dat jaar kwamen de eerste Pokémon Gameboy-spellen uit, Red en Blue. Dat is de knaller geweest die van de Japanse animatie een wereldwijd succes maakte. Op grote gamesites spraken ze over deze eerste Pokémon-games met ‘one of the best Game Boy games‘ (bron: Gamespot) en ‘the most popular videogame ever to hit Nintendo’s little black-and-white portable‘ (bron: IGN).

Pokémon is de nieuwste rage onder schoolkinderen. Pokémon betekent broekzak monster: pocket monster. pokémon […] zijn getekende fantasiebeestjes, in totaal 150. in de pokémon-wereld, die bestaat in computerspelletjes, in tv-tekenfilms en op ruilkaarten leven deze goedaardige monstertjes […]. kinderen moeten ze vangen, temmen en trainen.

Dit schreef NRC Handelsblad in 2000 over de allereerste Pokémon-rage. Als Pokémon compleet nieuw voor je is, lees dan even het volledige stukje terug.

bron: Nintentoys

bron: Nintentoys

Voor mensen boven de dertig is het misschien moeilijk voor te stellen hoe groot dat eerste succes van Pokémon was. Los van de tekenfilmserie, de games en de Pokémon-kaarten, waren er knuffels, boeken, pennen, schoenen, kleding, sleutelhangers enzovoort, enzovoort. Pokémon was in 1999 een ongekende rage in Nederland en de rest van de wereld en ik zat daar als 11-jarig jongetje middenin.

pokémon go

25914117692_5d42261ac7_zGoed, dat is zo’n 17 jaar geleden en de jongetjes van toen die op de basisschool met Pokémon-kaarten rondliepen en de Gameboy-spellen speelden, zijn nu qua leeftijd zo ergens achterin de twintig. Ondertussen is Pokémon overigens van voor tot achter helemaal uitgemolken. De eerste generatie (die uitkwam in 1999) was simpel en behapbaar; er zijn 150 Pokémon (staat voor ‘pocket monsters‘, een soort diertjes) en die moet je in verschillende werelden proberen te vinden en te vangen. Daar komt het in een notendop op neer. Maar na die eerste generatie kwamen er nieuwe reeksen met nóg meer Pokémon, met nóg meer nieuwe werelden en nieuwe personages. Dat is zo ongeveer het moment dat ik ben afgehaakt.

150_Pokemon_from_Pokemon_Stadium

De allereerste 150 Pokémon – bron: Wikipedia

Maaarrrrr… Pokémon Go gaat terug naar die allereerste generatie, naar die eerste 150 Pokémon. Zo wordt het opeens interessant voor de jongens en meisjes die nu op de basisschool en de middelbare school zitten én ook voor de mensen die toen, 17 jaar geleden, die eerste rage hebben mee gemaakt. Dat zie ik terug onder mijn vrienden.

Grofweg heb ik twee vriendengroepen. Met de ene groep heb ik in Tilburg journalistiek gestudeerd en met de andere groep ben ik opgegroeid in Roermond. Het valt me op dat vrijwel al mijn vrienden Pokémon Go op hun smartphone hebben geïnstalleerd. Dat is op z’n zachtst gezegd opvallend. Want ik kan me niet voor de geest halen dat ze eerder zo enthousiast waren over een nieuwe smartphone-game. Bij mijn vrienden speelt waarschijnlijk mee dat zij die allereerste rage van Pokémon in 1999 hebben mee gemaakt.

dit maakt pokémon go goed

Jaren geleden was Pokémon dus al een rage en dat zorgt er nu deels voor dat niet alleen maar tieners Pokémon Go spelen. Noem het nostalgie. Maar dat kan het wereldwijde succes van Pokémon Go natuurlijk maar deels verklaren. Want los daarvan heeft de app veel meer dat voor het grote succes zorgt:

  1. Heerlijke augmented reality;
    Augmented reality - bron: Flickr.com

    Augmented reality – bron: Flickr.com

    Letterlijk vertaald: toegevoegde realiteit. Je ziet op je smartphone de straten, de wegen en de gebouwen zoals ze er in werkelijkheid bij liggen, alleen heeft je smartphone er een soort extra laag aan toegevoegd. Dus op een bankje in het park zie je via je smartphone dat er een Pokémon zit. Augmented reality bestaat al langer dan vandaag. Maar Pokémon Go heeft daar echt een mooie ervaring van gemaakt.

  2. Eenvoud en makkelijk te begrijpen; Pokémon Go is geen hogere wiskunde. Het spel is makkelijk te begrijpen, snel onder de knie te krijgen en de speltechniek is simpel. Het wijst zich allemaal vanzelf. Dat maakt het laagdrempelig om er mee te beginnen. Het enige dat je nodig hebt, is een smartphone en de app zelf is ook nog eens gratis. Easy peasy.
  3. Het is verslavend; Op zoek naar al die kleine wezentjes en proberen nog beter te worden, nog verder te komen in het spel, Pokémon Go is daarmee verslavend. En bovendien is het leuk om te doen; erop uit trekken om al die Pokémon te vangen.
  4. Naar buiten; Dit vind ik verreweg het beste onderdeel van Pokémon Go. Om verder te komen in het spel moet je naar buiten toe. Je moet verschillende plekken bezoeken om vorderingen te maken. Dat vind ik fantastisch want het trekt je als gamer van de bank af. Je hangt niet meer alleen binnen maar hebt het gevoel dat je met een goede reden naar buiten gaat.

Goed, dat zijn de positieve punten maar laten we natuurlijk niet vergeten dat er ook genoeg nadelen aan Pokémon Go zitten. De game heeft al voor verschillende onveilige en verstorende situaties gezorgd (voorbeeld 1, voorbeeld 2, voorbeeld 3). Bovendien zijn er een aantal reviews die aangeven dat het technische gezien wel beter kan, bijvoorbeeld Tweakers.

Technisch gezien is de app best brak […] er ontbreken de nodige opties die we van een Pokémon-game wel verwacht hadden

Dat schrijft Paul Hulsebosch van Tweakers in een uitgebreide Pokémon Go review.

Al met al vind ik het vooral mooi om te zien dat Pokémon Go gamers van de bank krijgt en de buitenlucht in stuurt. Want zoals Marnix Suilen van Dutch Cowboys schrijft:

Dankzij Pokémon Go begin en eindig ik elke dag met een wandeling van zo’n vijf kilometer, iets wat ik niet bepaald als normaal gedrag voor mij zou kwalificeren.

Dat is precies hoe ik er ook tegenaan kijk. Nostalgie wordt gecombineerd met een ware zoektocht die je van de bank af trekt en naar buiten stuurt. Dat lijkt me een prima ontwikkeling! Wat mij betreft mogen er meer apps en games komen die je op zo’n manier laten rondlopen door je stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s