‘Winkel die al 30 jaar de boot mist’

Het belangrijkste nieuws van deze week is misschien wel dat Vroom & Dreesmann z’n deuren niet meer opent. Op 31 december ging het warenhuis weliswaar al failliet maar afgelopen maandag pas sloot V&D zijn deuren. Dat is natuurlijk vreselijk voor alle medewerkers maar uiteindelijk is het niet meer dan logisch dat een bedrijf zonder duidelijke winkelformule omvalt.

Ruim een week geleden werd er bij Jinek gesproken over mogelijke overnamekandidaten van Vroom & Dreesmann. Gerard Kortekaas werkt al 50 jaar bij het warenhuis en was bij Jinek aangeschoven. Hij zei het volgende:

Vergeet niet dat wij afgelopen jaar een vreselijk moeilijk jaar hebben gehad. Er werd het personeel van alles en nog wat gevraagd. Loon inleveren wat niet door is gegaan, 400 ontslagen, een goed sociaal plan afgesproken. Mensen hebben geen recht meer op die afspraken van het sociaal plan, dat is allemaal weg.

De afgelopen weken volgde ik het nieuws rondom het warenhuis. Ik was regelmatig verbijsterd door het (schijnbare) gebrek aan inzicht van medewerkers van de V&D. Zo vertelde Gerard Kortekaas bij Jinek voornamelijk hoe zwaar de werknemers het wel niet hebben en dat bij een overname helaas niet iedereen kan blijven. Er werd met geen woord gerept door Kortekaas over of Vroom & Dreesmann überhaupt nog bestaansrecht heeft. Gelukkig zat Jort Kelder ook aan tafel:

Ik vind het heel sneu maar het is wel tegelijkertijd het gevolg van een winkel die al 30 jaar de boot mist, het spijt me dat ik het zeggen moet.

Natuurlijk is het vreselijk voor alle medewerkers van het warenhuis dat ze nu op straat staan en is het (op z’n zachtst gezegd) vervelend dat een Nederlands bedrijf met zo’n lange historie omvalt. Maar als ik mezelf afvraag waarvoor ik nou specifiek naar de V&D ging, welke producten ik ging kopen bij de Vroom & Dreesmann, dan kom ik niet veel verder dan af en toe een goedkope zonnebril of soms een afgeprijsde Dvd. Alle andere producten koop ik liever ergens anders, bijvoorbeeld bij een speciaalzaak, online of juist bij een duurdere óf goedkopere winkel. Het warenhuis V&D bungelde daar toch een beetje tussenin en had (zo ongeveer vanaf mijn jeugd tot aan het faillissement) in mijn ogen geen duidelijke winkelformule. Jort Kelder weet dat en verklaarde dat vrij helder in diverse uitzendingen van Jinek.

Het is natuurlijk vervelend dat de warenhuizen van Vroom & Dreesmann omvallen en dat V&D afgelopen maandag zijn deuren sluitte. Maar al met al geeft dat wel aan dat je als ondernemer iets verkeerd doet. Als het je niet lukt om V&D overeind te houden en als het je al vijf jaar niet lukt om winst te maken, dan doe je toch echt iets verkeerd en heb je als organisatie in mijn ogen geen bestaansrecht meer.

Om af te sluiten, de satirische nieuwssite De Speld heeft afgelopen week een lachwekkend stuk over Vroom & Dreesmann geschreven; ‘Ik ga het straal voorbijlopen van V&D ontzettend missen‘. Natuurlijk vooral een grappig artikel maar er zit wel een kern van waarheid in. Als winkelend Nederland vaker aankopen had gedaan bij het warenhuis, had het faillissement van V&D wellicht voorkomen kunnen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s