Kortste dag: lang aandacht voor korte film

Op de kortste dag van het jaar (21 december) staat de korte film in de spotlight; de Europese Dag van de Korte Film. In een aantal Nederlandse filmtheaters en in diverse Europese landen wordt het filmgenre onder de aandacht gebracht. Vóór de  komst van de smartphone keek ik op ieder moment naar een korte film.


 Een paar jaar geleden toen de iPod nog verreweg het meest revolutionaire apparaat van Apple was, stonden er op mijn gelijknamige mediaspeler diverse korte films. Als ik dan in de trein zat of ergens een kwartiertje vrije tijd over had, keek ik een van die films. Sommige heb ik daardoor misschien wel tien of twintig keer bekeken. Ondertussen hebben de korte films plaats gemaakt voor Twitter, Facebook en nieuwssites; als ik nu een paar minuten vrije tijd heb, pak ik mijn smartphone erbij.

Screenshot 2015-12-21 at 10.10.30

Fragment uit korte film Signs

De korte films die ik toen keek, vond ik stuk voor stuk fantastisch om te zien. In slechts enkele minuten lukt het de makers om personages en verhaallijnen op te zetten, om emotie op te roepen en een ‘rond’ verhaal te vertellen. Ontzettend knap vind ik dat. Op de kortste dag van het jaar en de Europese Dag van de Korte Film wil ik hier de korte films die ik jarenlang op diverse momenten keek, onder de aandacht brengen. Kijk ze op de kleine rustmomenten gedurende de dag. Het is fascinerend om te zien hoe filmmakers je in slechts enkele minuten meenemen in een verhaal.

  • Our time is up; emotionele korte film over een psycholoog die krijgt te horen dat hij nog maar zes weken heeft te leven. 
  • Signs; zonder dat er ook maar een woord wordt gesproken wordt er in Signs een mooi verhaal neergezet. 
  • Black Button; Je krijgt tien miljoen dollar als je op een zwarte knop duwt. Lijkt makkelijk maar er sterft wel één persoon ter wereld door die knop. 
  • Inside; Het duistere verhaal rondom een psychiatrische patiënt met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. 
  • Validation; Geweldige kort film die volledig draait om positiviteit en liefde.  
  • Lifted; Tot slot de enige animatie in dit rijtje korte films. Ook aliens hebben vliegles nodig in hun vliegende schotel.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s