‘Dikke. Vette. Peace.’

Op middelbare scholen waar ik kom, valt het me op dat scholieren steeds minder naar de televisie kijken. In plaats van tv kijken ze naar Enzo Knol. De 21-jarige vlogger weet maandelijks miljoenen jongeren te bereiken. Maar waarom? dat vroeg ik me lange tijd af tot ik gisteren het interview met hem las in volkskrant magazine.

Bron: Wikimedia.org

Bron: Wikimedia.org

Regelmatig geef ik (via mijn eigen bedrijfje) workshops en gastlessen op middelbare scholen over bijvoorbeeld televisie, film, cameravoering en journalistiek. Dat doe ik nu ongeveer een jaar en in die tijd heb ik een flink aantal scholieren voorbij zien komen. Om bepaalde begrippen of theorie uit te leggen, maak ik gebruik van voorbeelden van televisie en uit films. De meeste films kennen de jongens en meisjes uit de klas wel maar voorbeelden gebruiken van televisie, dat heb ik ondertussen wel afgeleerd; de meesten leerlingen kijken namelijk nauwelijks (of zelfs niet) naar de tv. Een enkeling kijkt nog wel eens met ouders mee naar het journaal maar daar is dan ook alles mee gezegd. Naast films is er één ding dat alle scholieren (van het afgelopen jaar) gemeen hebben: ze volgen allemaal massaal een aantal vloggers op YouTube.

Wellicht een van de bekendste voorbeelden is Enzo Knol, een 21-jarige jongen uit Hilversum die vlogt over zijn dagelijks leven. Van het kopen van een kerstboom tot een vakantie in Spanje, Enzo Knol legt het allemaal vast. Zo verschijnen er iedere dag twee filmpjes over zijn belevenissen. Dat de leerlingen van mijn workshops niet de enigen zijn die de jonge vlogger volgen, blijkt wel uit het aantal keren dat de filmpjes worden bekeken  (honderdduizenden keren). Zijn best bekeken vlog gaat over een bezoekje aan het zwembad, bijna anderhalf miljoen keer bekeken.

Knolpower

Aan de ene kant rijst bij verschillende media (bijvoorbeeld bij televisiezenders en bij kranten) de vraag wat er moet worden gedaan om meer jongeren te bereiken (onderzoek van Nico Drok & Fifi Schwarz: ‘Jongeren, Nieuwsmedia & Betrokkenheid‘). Terwijl aan de andere kant de filmpjes van Enzo Knol iedere maand zo’n 34 miljoen keer worden bekeken; allemaal met de term ‘knolpower‘ erbij. Op zijn website verkoopt Enzo Knol zelfs ‘knolpower‘ kleding. Toen ik voor het eerst naar zijn filmpjes keek, vroeg ik me vooral af wat de miljoenen Nederlandse jongens en meisjes er zo fascinerend aan vinden.

Volkskrant Magazine

bron: volkskrant.nl

bron: volkskrant.nl

In Volkskrant Magazine verscheen gisteren een interview met de 21-jarige vlogger en zijn broer Milan. Ik kwam er toen pas achter dat er een duidelijke filosofie achter de vlogs van Enzo Knol zit. In het interview vertelt hij onder andere over de scheiding van zijn ouders, dat hij als kind veel werd gepest, dat hij een flink aantal keren is verhuisd en dat zijn vader geen contact meer met hem wil hebben. Het zijn best heftige zaken die in het interview naar voren komen.

Het kwam erop neer: ‘Papa wil jullie niet meer zien. Het kan niet meer, door het werk, door zus en door zo.’ En dat was het.” (bron: Volkskrant Magazine)

Enzo en Milan Knol geven aan dat ze zich met hun vlogs vooral richten op het positieve. Ze willen het niet hebben over politiek, over racisme of over conflicten in de wereld; positiviteit lijkt het kernwoord bij de twee vloggers. Ze bereiken de Nederlandse jongeren door op een positieve manier over dagelijkse problemen te praten.

Een kind dat problemen heeft, geven we steun, en afleiding. Een ander voelt zich niet begrepen. We praten tegen de persoon die kijkt, en dan echt. We houden contact, en we houden rekening met wat ze willen, en waar ze over willen praten” – Enzo Knol (bron: Volkskrant Magazine)

Al met al heb ik met fascinatie het verhaal van Enzo en Milan Knol in Volkskrant Magazine gelezen. Het is een interessante ontwikkeling, jongeren die veel naar YouTube kijken maar relatief weinig naar televisie. Toch begrijp ik het (na het lezen van het interview) wel een stuk beter; jongeren kunnen zich goed verplaatsen in de problemen en belevenissen die Enzo iedere dag meemaakt. Om net zo te eindigen als Enzo Knol in zijn vlogs: “Dikke. Vette. Peace.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s