‘Grootste probleem van Nederland’

Het is ongeveer twee weken geleden dat er een aanslag plaatsvond in het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs. In een videoboodschap heeft Al-Qaida de verantwoordelijkheid opgeëist voor de gruwelijkheden. Sinds de gebeurtenissen bij het Franse satirische blad, is de discussie over de Islam weer opgelaaid. Interessant vind ik dit filmpje met hoogleraar, journalist en auteur Reza Aslan.

Aslan gaat hier in discussie met de twee presentatoren van CNN. Hij reageert op aantijgingen van Bill Maher. Zoals ook in dit fragment is te zien, zegt de Amerikaanse Maher dat ‘enorme aantallen’ Moslims graag willen zien dat mensen met een andere mening doodgaan:

…vast numbers of Moslims across the world believe and they do, that humans deserve to die for merely holding a different idea or drawing a cartoon or writing a book…

In mijn ogen reageert Reza Aslan hier in het fragment ijzersterk op. En dat niet alleen, ik vind het belangrijk dat dit wordt gezegd. Want het standpunt van Bill Maher hoor je ook in Nederland terug in de vorm van Geert Wilders. Regelmatig roept Wilders dat de Islam niet deugt en ‘het grootste probleem van Nederland‘ is. Fout. Door zoiets te roepen is Geert Wilders zelf het grootste probleem van Nederland.

Screenshot 2015-01-20 at 15.21.36

Mosque

Bron: Kennislink.nl

Je zal namelijk maar Moslim zijn en (net als alle andere Nederlanders of alle andere inwoners van een land) het beste willen voor jezelf en voor je familie. Dan roept een politicus jaren achter elkaar dat je religie (en daarmee ook jij) niet deugt. Het wordt pas écht frustrerend als je door dergelijke uitspraken van een politicus bijvoorbeeld geen baan kunt vinden of vervelend wordt aangekeken op straat. Dát zorgt voor radicalisering, roepen dat een bevolkingsgroep niet deugt. Zoals Reza Aslan hierboven ook aangeeft, een religie (bijvoorbeeld de Islam) is niet gewelddadig. Het is de klein groep radicale die gewelddadig is.

Onze man in Teheran

Afgelopen maandag zond de VPRO de eerste aflevering uit van de documentairereeks Onze Man in Teheran. Deze docu vertelt het verhaal van de Nederlandse journalist Thomas Erdbrink. Zo’n twaalf jaar geleden ging hij in Iran wonen. Hij werd verliefd op een Iraanse en trouwde met haar. Om bij het onderwerp van dit blogbericht te blijven, in de hele docu zie je vooral de mooie kant van Iran (en gedeeltelijk het islamitisch geloof) terug. De gewelddadige kant van de Islam waar Wilders en Maher het over hebben, zie je niet terug in de documentaire (terwijl de vrouw van Thomas Erdbrink en zijn schoonfamilie toch echt Moslim zijn). Een van de vooroordelen is dat vrouwen in onder andere Iran (en andere landen waar de Islam het grootste geloof is) worden onderdrukt en vooral moeten luisteren naar hun man. Dat wordt behoorlijk ontkracht in de docu. Om af te sluiten een gesprek tussen Erdbrink, zijn schoonvader en vrienden van zijn schoonvader:

Erdbrink: “Waarom is de Iraanse vrouw zo sterk?
Schoonvader: “Vrouwen van over heel de wereld zijn sterk.
[…]
Erdbrink: “Wat moet ik doen als m’n vrouw boos is en tegen me tekeer gaat?
Schoonvader: “Het beste wat je kunt doen is meteen het huis verlaten.
Vriend v. schoonvader: “Er is een gezegde: de man moet het laatste woord hebben. Als de vrouw is uitgesproken, krijgt de man het laatste woord en dat is: je hebt gelijk. Je hebt gelijk is de laatste zin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s