Zoeken in de database die Facebook heet

Facebook heeft ongeveer 1,1 miljard actieve gebruikers (zie hier cijfers van maart 2013). Daarmee heeft (met zo’n 7 miljard mensen op aarde) om en nabij 15 procent van de totale wereldbevolking een account. Facebook heeft dus ontzettend veel informatie in huis. Wat me de afgelopen weken een beetje opviel, is dat maar weinig mensen weten hoe je gebruik kunt maken van deze info. Hoe vind je gemakkelijk iets terug in de database die Facebook heet? Hier een klein voorbeeldje aan de hand van een Tweet van NRC Next

Als jij invult waar je bent geboren, wat je leeftijd is, waar je woont en werkt, creëer je (met ruim één miljard anderen) een gigantische database van informatie. Hoe kun je deze info gebruiken?

Hierboven staat een tweet van NRC Next. De journalist is op zoek naar Nederlandse expats die in Luanda of N’Djamena wonen. In de vorige eeuw, ver voor de komst van internet en Facebook zou dit een pittige opgave zijn. Maar tegenwoordig heb je vrijwel de hele dag een gigantische database bij je (smarthphone, tablet, laptop enzovoort). Uiteraard is de zoekmachine van Google het meest voor de hand liggend. Maar deze zoektocht van NRC kun je met een paar muisklikken oplossen op Facebook. Het is geen hogere computerkunde. In dit bericht ga ik uitleggen hoe je dat (en nog heel veel meer met de informatie op Facebook) doet.

Facebook instellingenFacebook USA

De Nederlandse Facebook biedt gek genoeg minder mogelijkheden dan de Amerikaanse versie. Dus laten we beginnen met Facebook op z’n Amerikaans in te stellen. Klik bovenaan op het vinkje, klik op ‘Instellingen‘ en kies bij ‘Taal‘ voor ‘English (US)‘. Volgens mij was dat het moeilijkste onderdeel van dit proces.

Zoek en gij zult vinden

Nu kun je bovenaan in de zoekbalk vrijwel iedereen en alles terug vinden. Laten we op zoek gaan naar de Nederlandse expats die in Luanda of N’Djamena wonen. Typ bovenaan zoiets als ‘People from Netherlands who live in Luanda‘ (uiteraard in het Engels vanwege de taalinstellingen). Het lijkt bijna té makkelijk. Als je nu op het zoekknopje klikt of op Enter drukt, krijg je vrijwel direct een lijst met mensen die hebben aangegeven dat ze in Nederland zijn geboren maar nu in Luanda wonen. Luanda

Zoals je kunt zien, is dit een behoorlijke lijst; ‘More Than 100 People‘ zegt Facebook. Al met al kost dit een paar minuten. Hetzelfde kun je natuurlijk ook doen voor N’Djamena. Maar misschien wil je wel alleen mannelijke of getrouwde expats. Ook hier helpt Facebook je graag bij. In het kadertje aan de zijkant van het scherm, kun je precies aangegeven waar je naar op zoek bent.

Ik zoek, ik zoek, wat jij niet zoekt

Dit is slechts één voorbeeld van de zoekfunctie van Facebook. Het gaat nog veel verder dan dit en je kunt nog veel meer vinden. Zo kun je ook zoeken op steden, op leeftijden, op geslacht enzovoort, enzovoort. Dus als je bijvoorbeeld op zoek bent naar vrouwen jonger dan 30, die zijn geboren in Amsterdam maar nu in Hilversum wonen dan is dat bij Facebook zo gevonden: ‘Women under age 30 from Amsterdam, Netherlands who live in Hilversum‘. Uiteraard zijn er verschillende andere combinaties te maken: ‘Men from Roermond who study at Tilburg University‘, ‘Women from Maastricht, Netherlands who live in Boston, Massachusetts‘, ‘Men who are between the age of 25 and 45‘ enzovoort, enzovoort.

Laat je zoekcreativiteit er eens op los. Het is wonderbaarlijk wat je allemaal kunt terugvinden. Hierboven heb ik het alleen maar over het terugvinden van profielen; mensen zoals jij en ik die zich hebben aangemeld op Facebook. Maar je kunt uiteraard ook zoeken in Facebook-berichten, in pagina’s en alle andere mogelijke informatie.

Privacy [?/!]

De reden dat jij en ik dit allemaal kunnen terugvinden, is omdat veel informatie ‘openbaar‘ is gesteld. Facebook zet in principe alles openbaar op de site, tenzij jij het anders hebt aangegeven. Als je op het vinkje bovenaan klikt en dan op ‘Instellingen‘, zul je in het volgende scherm zien (aan de linkerkant) dat daar een tabblad ‘Privacy‘ staat. Erg belangrijk om jezelf te beschermen maar ook om te voorkomen dat jij (en berichten die je verstuurt) kunt worden teruggevonden op Facebook. Kort door de bocht zijn er drie soorten privacy: Iedereen (zeg maar openbaar), Vrienden of Alleen ik. Op zich beschrijven die drie onderdelen precies waar het op neer komt.

privacyAls je iets specifieker te werk wilt gaan, kun je er ook voor kiezen om aangepaste privacy instellingen te maken. Door het aanmaken van een lijst (bijvoorbeeld vrienden of werk), kun je er bij je Facebook-updates voor kiezen om je bericht alleen te delen met je vrienden (en zo werkgerelateerde contacten niet op de hoogte te stellen van nieuwe ontwikkelingen).

Kortom, Facebook is een grote database met heel veel informatie, over miljoenen mensen. Maar voor jezelf is het belangrijk om te beseffen dat info alleen openbaar is als je daar zelf voor kiest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s