Legalisatie van hennepteelt levert minimaal 750 miljoen op

Een paar dagen geleden las ik een bericht van NRC Next (‘Illegale hennepteelt – Geef de zolders weer terug aan de kinderen‘). In het artikel beschrijft Hülya Cigdem dat illegale hennepteelt binnen de Tilburgse Turkse gemeenschap, de normaalste zaak van de wereld is. “Iedere Turk in Tilburg kent wel iemand, of heeft een familielid, met ‘groene vingers’, die tot de ontdekking is gekomen dat je niet per se hard hoeft te werken en te zweten voor je geld“, zo schrijft Cigdem in het bericht. Maar wat ik verreweg het opvallendste vind, is dat de hennepteelt in Tilburg ‘een van de grootste bedrijfstakken van de stad’ is (zowel legale als illegale bedrijfstakken worden daarin mee genomen). In de Brabantse stad werken naar schatting zo’n 2500 mensen in de hennepteelt en wordt er jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen euro in verdiend. Bizarre cijfers en dit is maar één stad.

In het televisieprogramma De Rekenkamer liet men donderdagavond zien wat er allemaal komt kijken bij illegale hennepteelt. De burgemeester van Heerlen gaf aan dat er in zijn stad ieder jaar 130 plantages door de politie worden geruimd en dat dit een half miljoen euro per jaar kost (exclusief kosten van politie). De Heerlense politie heeft ongeveer 5 fulltime krachten in dienst die zich alleen maar richten op de wietteelt in de stad. Ook dit is slechts één stad. Als je dit doorberekent naar de ruim 400 Nederlandse gemeenten, kom je op schrikbarende bedragen uit. Al jaren vraag ik me af waarom we de wietteelt in Nederland niet legaliseren.

Natuurlijk begrijp ik de argumenten van de tegenstanders van legalisatie wel. Maar al in 2001 veegde NRC Handelsblad in een artikel alle argumenten van tegenstanders van tafel. De Rekenkamer liet in de uitzending van donderdagavond zien dat legalisatie voor Nederland (financieel gezien) heel aantrekkelijk is. Volgens bedrijfsanalist drs. Paul Turken levert legalisatie van wietteelt minimaal 750 miljoen euro op. Dat lijkt me ook allemaal vrij logisch; je kunt het dan écht gaan reguleren, fikse belasting heffen op wietteelt, toezien dat alles goed wordt geproduceerd, de kwaliteit van drugs in de gaten houden en het legertje politieagenten dat bezig is met alle plantages oprollen, kunnen voor andere doeleinden worden ingezet.

Laat ik even benadrukken dat ik er geen belangen bij heb; ik ben geen wietgebruiker. Maar ik vind het best interessant dat je een grote illegale bedrijfstak ook kunt legaliseren, om er zo geld mee te verdienen voor de staatskas. Een belangrijk argument van de tegenstanders van legalisatie is dat dan het hek van de dam is; dan wordt het erg laagdrempelig om wiet te gaan gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat met legalisatie van wietteelt aan de voorkant bijna niks verandert (als het goed is, wordt de kwaliteit van wiet wel beter door overheidstoezicht). Maar je kunt als overheid in de gaten houden dat er niet te veel coffeeshops bij komen en eventueel kun je met de opbrengst van legalisatie (volgens De Rekenkamer dus 750 miljoen) voorlichting op scholen financieren.

In mijn ogen zijn er geen nadelen aan het legaliseren van hennepteelt; het belangrijkste is dat de overheid alle onderdelen van het ‘wietproces’ (van productie tot verkoop en zelfs nog daarbuiten met onder andere voorlichting) kan reguleren en je kunt flink belasting gaan heffen voor de staatskas. Het artikel in NRC Handelsblad van 2001, het bericht in NRC Next van afgelopen week en de uitzending van De Rekenkamer laten in mijn ogen maar weer eens zien dat legalisatie flinke voordelen heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s