De doppelganger op Kepler 186f

Iedereen is uniek. De kans dat er iemand rondloopt die precies hetzelfde is als jij bent, is klein. Maar met zo’n 7 miljard mensen op aarde bestaat er wel een grote kans dat er iemand veel op je lijkt (de doppelganger). En nou dacht je misschien dat (als er al een doppelganger is) hij of zij dan op aarde moet rondlopen. Maar dat is misschien niet helemaal waar.

Het zou zo maar kunnen  dat jouw doppelganger niet op aarde maar op Kepler 186f rondloopt. Waar?! Op Kepler 186f, een planeet die vorige week werd beschreven in het weekblad Science. De planeet heeft dezelfde grootte als aarde, er zouden oceanen kunnen voorkomen én in principe zou er leven kunnen ontstaan.

De planeet ligt in de ‘bewoonbare zone’ van een andere ster. Met andere woorden, een gebied waar het niet te warm en niet te koud is voor het voorkomen van vloeibaar water. Oke, waar wachten we nog op? In onze spaceshuttle en erop af! Tja, dat zal helaas nog even niet gaan. Als we nu vertrekken en we reizen met de snelheid van het licht (wat voorlopig nog erg onwaarschijnlijk is), dan zijn we er over zo’n 490 jaar.

Bovendien is de werkelijke samenstelling van de planeet toch iets minder rooskleurig. De ‘architectuur’ van het planetenstelsel is waarschijnlijk anders dan ons zonnestelsel. De planeet Kepler 186f kan daardoor ook een compleet andere samenstelling hebben. Dus wil je je doppelganger nog een keer tegen het lijf lopen, dan kun je beter beginnen met zoeken op aarde.

Maar goed, ik vind het wel een mooie gedachte dat er ergens, in een ‘galaxy far, far away‘, een mogelijk broertje van de aarde rondzweeft. En wellicht loopt op die planeet mijn doppelganger rond, die zojuist over het bestaan van de aarde heeft gehoord.

Een gedachte over “De doppelganger op Kepler 186f

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s