Vijftien jaar na Columbine shooting

Vandaag is het precies vijftien jaar geleden dat er een grote schietpartij plaatsvond op Columbine Highschool (hier tijdlijn en achtergrondinformatie van CNN). Op 20 april 1999 schoten Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) twaalf medestudenten en een docent neer. 24 anderen raakten (zwaar) gewond. De twee daders pleegden zelfmoord in de bibliotheek van de school. Tot op de dag van vandaag is de schietpartij de dodelijkste aanslag op een Amerikaanse middelbare school ooit.

De schietpartij heeft geleid tot nieuwe discussies op allerlei gebieden. Zo werd steeds vaker de vraag gesteld of (gewelddadige) computergames het gedrag en de houding van de speler kunnen beïnvloeden. Er kwam meer aandacht voor pesten; de reden van de schietpartij is nooit helemaal duidelijk geworden maar een aannemelijke verklaring is dat de jongens stelselmatig werden gepest op school. Binnen Amerika ontstond een discussie over wapenbezit. Over de ‘Columbine Shooting‘ (en de verschillende discussies) maakte filmmaker Michael Moore de documentaire ‘Bowling for Columbine‘. Met de film won hij een Oscar voor beste documentaire en een César (=nationale filmprijs van Frankrijk) voor beste buitenlandse film. Ondanks het gruwelijke onderwerp, is dat een fantastische docu:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s