Bendeoorlog in Limburg: “dat hebben we niet eerder meegemaakt in Nederland”

bron: bandidosmc.com

Een paar weken geleden zag ik op de website van L1 (regionale omroep van Limburg) een bericht voorbij komen over een beschieting in het Limburgse dorpje Nieuwstadt. Onderaan het bericht stond de volgende zin:

Terwijl de politie bezig was met het onderzoek bij de woning en de beschadigde auto’s, verschenen er zondagochtend drie leden van de motorclub Bandidos ten tonele. Het is niet duidelijk wat ze kwamen doen.

Dit was het begin van een hoeveelheid nieuwsberichten over een nieuwe motorclub in Limburg, Bandidos MC, en een reeks berichten over (wat lijkt) de vooravond van een bendeoorlog. “Dat hebben we niet eerder meegemaakt in Nederland“, liet de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes gisteravond weten in het televisieprogramma L1LT (zie hier bericht en hier de uitzending).  Vanmorgen las ik de uitspraken van burgemeester Hoes en ik was behoorlijk verrast. Ik ben opgegroeid in Limburg, mijn ouders en vrienden wonen er nog en ik kom er regelmatig. Maar een bendeoorlog, dat had ik niet zien aankomen. Waar komt dit vandaan? Een overzichtje van de actualiteit:

  • No surrender zet alle Limburgers uit motorclub‘ (bericht); Dit was het eerst bericht van een hele reeks. Alle Limburgers worden uit de motorclub No Surrender gezet. Er werd toen al gesproken over een overstap naar de internationale motorclub Bandidos.
  • Eerste afdeling van Bandidos; Op 1 maart wordt in het Limburgse Sittard een eerste Nederlandse chapter opgezet van de internationale motorclub Bandidos.
  • Beschieting bij het huis van de voorzitter van Bandidos; Een belangrijk onderdeel in de berichtgeving over de motorclub, is een schietpartij aan een woning in het dorpje Nieuwstadt. Pas later blijkt dat hier de voorzitter van de nieuwe motorclub Bandidos MC woont.
  • Sittardse burgemeester wil de motorclub niet in zijn stad; Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen laat weten niet blij te zijn met de motorclub en wil Bandidos MC zelfs uit de stad ‘verjagen’. Niet veel later verbiedt burgemeester Cox een feest van motorclub Bandidos.
  • Politie achtervolgt motorclub Hells Angels; Op 19 maart komt er een push-bericht op mijn telefoon binnen. 200 motorrijders worden gevolgd door een politiehelikopter en door de ME. Sterker nog: “In verband met de situatie worden ME-ers uit het hele land in Sittard ingezet.” (bron: L1) Dit is mijn eerste moment van verbazing.
  • Er vindt een ‘aanslag’ plaats bij de voorzitter van Bandidos MC; Tenminste, burgemeester Jos Hessels van de Limburgse gemeente Echt-Susteren noemt het een aanslag. Waar het op neer komt is dat er een explosief tot ontploffing is gebracht bij de woning.  De woning gaat door de situatie drie maanden op slot en de politie gaat het huis in de gaten houden.
  • Limburgse gemeenten gaan samenwerken om één front te vormen tegen de motorclubs; De gemeenten willen met z’n allen gaan samenwerken om zo de motorclubs ‘uit de provincie te verjagen‘.
  • “Ze willen Harrie doodmaken”; Regionale omroep L1 maakt verschillende televisieverslagen over de motorclub. Zo nemen ze een lang interview op met Bandidos-president Harrie Ramakers. In een ander interview zeggen leden van Bandidos MC dat president Harrie op de vlucht is en: “Ze willen Harrie doodmaken“.
  • “Bendeoorlog zit er aan te komen”; Ondertussen zijn we nog geen twee weken na de oprichting van Bandidos MC verder. Gisteren zei burgemeester Onno Hoes tegen L1 dat er een bendeoorlog aan zit te komen. Onno Hoes:

Wat er nu gebeurt is een bendeoorlog en dat hebben we niet eerder meegemaakt in Nederland. Alle seinen staan bij ons op rood.

Als ik het dus goed begrijp staan we aan de vooravond van een bendeoorlog. Op 23 maart maakte het journalistieke onderzoeksprogramma Brandpunt een reportage over de ‘bende in motorland‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s