Weg met de bemiddelingskosten

Op een bepaald moment denk je bij jezelf: ik ga (een appartement/een kamer/een studio/een villa/een huis) huren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een huis te kopen. Maar voor veel (freelance) journalisten is dat vaak lastig. Goed, we gaan er even vanuit dat je gaat huren. Dan krijg je al snel te maken met ‘bemiddelingskosten‘ (voorbeeld 1, voorbeeld 2, voorbeeld 3). Er wordt vaak gedacht dat deze bemiddelingskosten normaal zijn en dat je ze (in principe) altijd moet betalen.

Toen mijn zusje in Eindhoven op zoek was naar een andere woning, was bij haar ook de gedachte dat deze kosten altijd in rekening worden gebracht en dat je er niet veel tegen kunt doen. Maar volgens een bericht op de website van de Telegraaf is dat verleden tijd: ‘Huurder kan bemiddelingskosten terugeisen‘. Als we Telegraaf mogen geloven, zijn de bemiddelingskosten verleden tijd. “In een proefproces gaf de kantonrechter in Amsterdam onlangs aan dat bemiddelingskosten volledig illegaal zijn als het bureau in opdracht van de verhuurder werkt“, schrijft de krant op haar website. Ondertussen schieten er verschillende websites en bedrijven uit de grond die voor jou zorgen dat je de bemiddelingskosten terugkrijgt (zoals onterechtebemiddelingskosten.nl, bemiddelingskostenterug.nl en Meldpunt bemiddelingskosten). Hieronder een aantal voorbeelden van de voorwaarden op een huurwebsite. Er staat duidelijk vermeld dat ze bemiddelingskosten in rekening brengen. Maar mag dit nog wel? Het juridisch loket schrijft ook dat je meestal ‘als huurder van een huurwoning (dus niet kamerhuur) geen bemiddelingskosten’ hoeft te betalen (bron).

Bemiddelingskosten. bron: rotsvast.nl, househunting.nl, 123wonen.nl

Bemiddelingskosten. bron: rotsvast.nl, househunting.nl, 123wonen.nl

 

Een gedachte over “Weg met de bemiddelingskosten

  1. Laurentien Jansen zegt:

    Bemiddelingskosten mogen meestal niet in rekening worden gebracht. Ik heb hetzelfde gehad. Ik ben naar Payters toegegaan. Zij vorderen voor jou de onterecht betaalde bemiddelingskosten terug en daar hoef je verder niets voor voor te doen. Geen advocatentoestanden ofzo. Bij mij was het erg succesvol en zo gepiept, kreeg uiteindelijk zo’n 1.500 euro terug. Moeite waard! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s