‘Nederland is corrupt’

Voor mijn opleiding journalistiek heb ik vandaag een gesproken column geschreven, uitgewerkt en ingesproken. Na mijn bericht over Jos van Rey leek het me interessant om corruptie als onderwerp te pakken. Luister hem hier: ‘Nederland is corrupt’.

De tekst van de column:

Nederland is corrupt. Niet een klein beetje maar heel erg. Voordat u denkt: Nederland scoort toch altijd heel hoog op de lijst van minst corrupte landen, laat het me eerst even uitleggen.

Het is zaterdag 1 oktober 2011. Dagblad de Limburger schrijft dat de zakelijke en politieke belangen van de Roermondse politicus Jos van Rey zo erg door elkaar lopen, dat je kunt spreken van belangenverstrengeling. Wat volgt is een heksenjacht op Van Rey. De politicus zou vele jaren vakanties hebben doorgebracht in Saint Tropez, in de vakantievilla van de bevriende aannemer Piet van Pol. Jos van Rey wordt verdacht van belangenverstrengeling, van corruptie, van het ronselen van stemmen en van het aannemen van steekpenningen. Dagblad de Limburger noemt hem de onderkoning van Roermond. Als reactie gooit de partner van Jos van Rey een vis door de brievenbus van de journalist die het stuk over de politicus schreef. Nederlandse corruptie in volle glorie.

En wat te denken van Bert van der Roest. Het Utrechts raadslid stak vermoedelijk veertigduizend euro in eigen zak. Gestolen van de daklozenkrant. Als penningmeester van de krant kon Van der Roest flink wat geld naar zijn eigen bankrekening overmaken. En niet alleen Nederlandse inwoners zijn corrupt, vooral grote organisaties overtreden regelmatig de wet. Het ooit zo betrouwbare Rabobank heeft flink met rentetarieven lopen knoeien. De fraude met de Libor-rente heeft Rabobank bijna achthonderd miljoen euro gekost. Dat is de boete die de bank moest betalen voor corruptie.

Het is overduidelijk. Nederland is corrupt. En er zijn nog veel meer Nederlandse gevallen bekend. De oud-burgemeester Ricardo Offermans die veroordeeld werd voor corruptie, het accountantskantoor KPMG die zeven miljoen euro moet betalen aan het OM voor omkoping. En ook het energiebedrijf GDF Suez kreeg een fikse boete voor omkoping. Verder heb je nog de zeven Amsterdamse marktmeesters die jarenlang steekpenningen hebben aangenomen, ABN AMRO die vorig jaar een aantal topbankiers heeft ontslagen op verdenking van corruptie, om nog maar te zwijgen over de grote bouwfraudezaak. Overigens kreeg klokkenluider Ad Bos een strafzaak aan zijn broek. Het kostte Ad Bos twaalf jaar om te bewijzen dat hij niet de wet heeft overtreden. De bouwfraude waar de klokkenluider mee naar buiten kwam kreeg minder aandacht. Nederland is corrupt. Niet een klein beetje maar heel erg.

De vraag is: hoe gaan we al die corruptie aanpakken? Gelukkig worden er in Nederland genoeg journalisten opgeleid, die maar wat graag al die criminele sons of bitches van hun voetstuk willen trappen. Maar daar zijn dan weer veel te weinig banen voor. En onder andere door de teruglopende advertentie-inkomsten heeft de journalistiek zijn eigen problemen. Uit een onderzoek van Trasparency International blijkt bovendien dat de politie als meest corrupte beroepsgroep wordt gezien. Van de smerissen hoeven we dus ook niet veel te verwachten.

Misschien moeten we er ons maar bij neer leggen. Met z’n allen er het beste van maken. Nederland is corrupt. Niet een klein beetje maar heel erg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s