De Van Rey-affaire op een rijtje

 

Gisteren kwam er in het nieuws dat er een vermoeden bestaat dat Jos van Rey stemmen heeft geronseld. Er was een tijd dat de Roermondse politicus Jos van Rey veel aanzien had. In de jaren ’80 en ’90 zat hij lange tijd in de Tweede Kamer, tot voor kort was hij Eerste Kamerlid en hij werd met voorkeurstemmen gekozen in de Provinciale Staten én als wethouder van Roermond. De VVD in Roermond (waar Van Rey onderdeel van uitmaakte) pakte verreweg de meeste stemmen. Regionale omroep L1 sprak op een gegeven moment over de ‘Jos van Rey-stad‘ als het over Roermond ging en Dagblad de Limburger noemde hem ‘de onderkoning van Roermond‘. Maar het succes van Van Rey kwam ten einde. Ongeveer anderhalf jaar geleden barstte de bom. De Roermondse politicus viel van zijn voetstuk. Nu, zoveel jaar verder, een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

Van Rey stond lange tijd bekend als felle politicus met zo nu en dan pittige uitspraken (voorbeeld 1, voorbeeld 2). Maar hij werd ondanks dat wel gezien als ‘onoverwinnelijk op het gebied van dossierkennis en een doorzetter‘. Echter, op 1 oktober 2011 begon het voetstuk onder Jos van Rey te wankelen:

 • 1 oktober 2011, schijn van belangenverstrengeling: Dagblad de Limburger schrijft dat de zakelijke en politieke belangen van Jos van Rey zo erg door elkaar lopen, dat hij structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich haalt. VVD Limburg is woest. Volgens hen houden de kranten zich niet aan de code voor de journalistiek. Jos van Rey ontkent alle beschuldigingen en ook het Roermondse gemeentebestuur spreekt van ‘ongefundeerde insinuaties’.
 • 1 oktober 2011, Piet van Pol en Saint Tropez: Volgens het artikel in de Limburgse krant is Van Rey goed bevriend met de lokale projectontwikkelaar Piet van Pol (met wie de gemeente regelmatig zaken doet). Jos van Rey zou al 12 keer vakantie hebben gevierd in de villa van Van Pol.
 • 1 oktober 2011, vis opgerold in een krant: De partner van Jos van Rey gooit een vis, gewikkeld in een Dagblad de Limburger, door de brievenbus van de journalist die het kritische artikel over de politicus schreef. Vrouwe Van Rey is wel nog zo vriendelijk om de journalist per sms op de hoogte te stellen: ‘vanwege het warme weer’.
 • 2 oktober 2011, oproep onafhankelijk onderzoek: GroenLinks Roermond wil een onafhankelijk onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen in de krant. Verschillende partijen in de Roermondse gemeenteraad steunen het voorstel van GroenLinks.

  foto: L1

  Bron: L1

 • 2 oktober 2011,  spotprent VVD: De VVD Limburg is boos over alle aantijgingen. Ze brengen een spotprent uit waarbij hoofdredacteur Huub Paulissen met bloed aan zijn handen wordt afgebeeld. Op de afbeelding jongleert hij met de hoofden van de Limburgse politici Van Rey, Frissen en Driessen.
 • 3 oktober 2011, hoogleraren zijn ‘prostituees’: De VVD Roermond noemt op haar website twee hoogleraren ‘prostituees van de krant‘. Hans Nelen en Leo Huberts, de twee hoogleraren, roepen in de krant op tot een onderzoek naar Jos van Rey. Volgens de VVD worden de deskundigen betaald door de Limburger. De Limburger ontkent dat.
 • 3 oktober 2011, er komt een onderzoek: De burgemeester van Roermond Henk van Beers geeft aan dat er een onderzoek naar Jos van Rey komt. Van Rey kijkt uit naar het onderzoek en de uitkomst ervan.
 • 3 oktober 2011, landelijke media pikken het op: Langzaam aan pikken de eerste landelijke media het nieuws uit Roermond op: Villamedia, Trouw, GeenStijl, HP/De Tijd
 • 4 oktober 2011, Van Rey geeft uitleg: In het Limburgse televisieprogramma L1 Laat geeft de Roermondse politicus uitleg over de aantijgingen van Dagblad de Limburger en hoe hij daar zelf tegen aankijkt. Hij kijkt uit naar de uitslag van het onderzoek en zegt zelf dat hij niks verkeerd heeft gedaan. Volgens hem zijn de artikelen van Dagblad de Limburger een persoonlijke afrekening.

De VVD Roermond vindt dat dit onnodig grievend is jegens de betreffende hoogleraren en betreurt dit. Hiervoor biedt de VVD Roermond haar excuses aan aan de heren Nelen en Huberts

 • 7 oktober 2011, SP tekenfilm over Van Rey: De Limburgse afdeling van de SP brengt een tekenfilmpje naar buiten. In een nep-nieuwsuitzending vertelt het filmpje over de gebeurtenissen rondom de Roermondse politicus.
 • 20 oktober 2011, Sorgdrager en Frissen voeren onderzoek uit: Het integriteitsonderzoek naar Jos van Rey zal worden gedaan door Winnie Sorgdrager en Paul Frissen. Op de website van regionale omroep L1 staat hoe de onderzoeksopdracht in elkaar zit.
 • 1 december 2011, Van Rey stopt als statenlid: Na 17 jaar stopt Jos van Rey als statenlid in Limburg. De reden dat hij stopt is (niet door alle aantijgingen maar) vanwege zijn werk als Eerste Kamerlid en wethouder van Roermond.
 • 5 december 2011, onderzoekers hebben meer tijd nodig: Het onderzoek naar de integriteit van Jos van Rey gaat langer duren dan verwacht. In eerste instantie zou het onderzoek eind december 2011 worden afgerond. Dat wordt dan eind februari. Uiteindelijk wordt half januari bekend gemaakt dat het onderzoek nog tot de tweede helft van maart gaat duren. Het onderzoek wordt uiteindelijk 19 maart gepresenteerd.
Henk van Beers

Henk van Beers – Bron: RTVroermond.nl

 • 22 maart 2012, steuncomité voor Jos van Rey: een aantal Roermondenaren hebben een steuncomité voor de Roermondse politicus opgericht. Ze vrezen dat de verdiensten van Van Rey onderbelicht raken door het rapport van Sorgdrager en Frissen. Op 4 april 2012 bieden de Roermondenaren 2100 handtekeningen voor Jos van Rey aan.
 • 6 april 2012, Van Rey overleeft motie van wantrouwen: Oppositiepartijen GroenLinks, SP, D66, Stadspartij Roermond en Democraten Swalmen vinden dat Jos van Rey een andere portefeuille moet krijgen. Ze dienen een motie van wantrouwen in tegen de Roermondse wethouder. Deze motie wordt verworpen door een meerderheid van het college.

 

Na 6 april 2012 komt er een periode van relatieve rust voor Jos van Rey. Wellicht stilte voor de storm. Op 19 oktober 2012 wordt Van Rey in een klap landelijk nieuws. De tweede bom rondom de politicus barst.

 • 19 oktober 2012, inval in woning, in woning van kinderen en het stadhuis: Ruim één jaar na de beschuldigingen van de schijn van belangenverstrengeling doet de rijksrecherche op 19 oktober 2012 een aantal invallen. Eerst in de woning van Jos van Rey. En later ook een inval in het stadhuis en de woning van de kinderen van de politicus. Van Rey wordt verdacht van ‘het lekken van informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond’  (lees hier de persverklaring van het Openbaar Ministerie). Hij wordt daarmee in één klap landelijk nieuws: NRC, Volkskrant, NOS, Elsevier, Nu.nl, Joop.nl, BNR, Spits, Reformatorisch Dagblad, Telegraaf… enzovoort. Roermond komt onder een vergrootglas te liggen.
 • 19 oktober 2012, ook Ricardo Offermans is verdacht: Niet alleen Van Rey ook Ricardo Offermans is een verdachte in het onderzoek. Offermans is op 19 oktober 2012 burgemeester van de Limburgse gemeente Meerssen. Hij was een van de kandidaten voor het burgemeesterschap in Roermond en hij zou contact hebben gehad met Van Rey. De Roermondse VVD’er Dré Peters (voorzitter van de vertrouwenscommissie die Offermans heeft voorgedragen) zegt dat alles eerlijk is verlopen.
 • 21 oktober 2012, VVD achter Jos van Rey: ondanks het rapport van Sorgdrager en Frissen en de verschillende invallen van justitie, geeft VVD Roermond aan achter Van Rey te blijven staan.
 • 22 oktober 2012, Van Rey geeft Eerste Kamerzetel en wethouderschap op: In afwachting van het onderzoek van de recherche treedt Van Rey terug als Eerste Kamerlid en als wethouder.
 • 22 oktober 2012, Offermans trekt zich terug: Ricardo Offermans trekt zich terug voor het burgemeesterschap in Roermond. Uiteindelijk treedt hij ook terug als burgemeester in Meerssen. Op 5 december 2013 begint de rechtszaak tegen Ricardo Offermans (hij staat terecht voor ambtelijke corruptie).

Na al deze gebeurtenissen is er op verschillende vlakken een chaos ontstaan in Roermond. De burgemeestersprocedure wordt stopgezet en er komt een nieuwe procedure. Dat betekent dat burgemeester Van Beers (die eigenlijk vanaf 1 februari 2012 met pensioen wou gaan) nog even aanblijft. Met het opstappen van Van Rey is er ook een nieuwe wethouder nodig. Een groot gedeelte van VVD Roermond blijft achter Van Rey staan.

De VVD (die éénderde van de Roermondse zetels in handen heeft) besluit uit het College van B & W te stappen. Later wil de partij toch weer terug in het college. Binnen de VVD Roermond zijn er ook problemen. Dit zorgt uiteindelijk voor een afsplitsing binnen de partij en zorgt voor het ontstaan van de Liberale Volkspartij Roermond. Uiteindelijk worden Jos van Rey en Dré Peters geroyeerd als lid van de plaatselijke VVD. Roermondse ondernemers zijn bezorgd.

En dan is er nog het geheim van Smitsmans; de Roermondse GroenLinks’er kreeg afgeluisterde telefoongesprekken te horen. In een raadsvergadering zegt ze dat nog maar de helft bekend is over de zaak Van Rey. Maar voordat ze meer kan vertellen, wordt ze teruggefloten. Smitsmans twijfelt of ze informatie uit die gesprekken naar buiten kan brengen.  Premier Rutte laat uiteindelijk weten het besluit van Van Rey om op te stappen te respecteren, maar zegt wel dat de affaire schadelijk is voor de gehele VVD.

foto: L1

Bron: L1

 • 6 november 2012, anti-VVD posters: In Roermond worden er op 6 november verschillende anti-VVD posters aangetroffen. ‘Meer straf en minder begrip voor criminele politici’, staat er op vermeld.
 • 5 december 2012, nieuwe coalitie Roermond: na het vertrek van de VVD uit het college van B&W is er op 5 december een nieuwe coalitie gevormd van CDA, PVDA en vijf kleine partijen.
 • 29 januari 2013, inval bij Piet van Pol: na de inval bij Van Rey, bij zijn kinderen en in het stadhuis, komt er op 29 januari een inval bij Piet van Pol. De Roermondse Van Pol werd ruim een jaar eerder genoemd in de ‘belangenverstrengelingskwestie’. Van Pol wordt verdacht van het betalen van steekpenningen aan de Roermondse politicus.
 • 1 februari 2013, Van Beers weg als burgemeester: Één jaar later dan gepland stopt Henk van Beers op 1 februari 2013 als burgemeester van Roermond.
 • 19 maart 2013, Van Rey kandidaat verkiezingen: Op 1 maart laat Jos van Rey weten dat hij graag weer terug zou willen keren in de Roermondse gemeenteraad. Op 19 maart wordt bekend dat hij zich formeel kandidaat heeft gesteld. Op 10 mei 2013 wordt bekend dat Van Rey is voorgedragen door het bestuur van de Roermondse VVD als lijstduwer.
 • 18 mei 2013, Van Rey van de kieslijst: Er komt veel kritiek op de voordracht van Van Rey als lijstduwer. Het bestuur van de VVD in Roermond besluit Van Rey weer van de lijst te halen tot 18 november 2013.
 • 16 september 2013, groot deel van Roermondse VVD fractie stapt uit de partij: Al sinds het begin van 2013 waren er fikse problemen binnen de VVD. Op 16 september stappen een flink aantal VVD’ers uit de partij om met z’n allen de Liberale Partij Roermond op te richten. In de partij zitten onder andere Jos van Rey en Dré Peters. Zij worden geroyeerd als lid van de lokale VVD.
 • 26 november 2013, Teeven en de telefoontap: de affaire rond Jos van Rey raakt ook staatssecretaris Teeven. Een cruciale telefoontap tussen Fred Teeven en Jos van Rey  zou zijn verdwenen. De oorzaak van de vermissing? Een stroomstoring.
 • 8 januari 2o14, Van Rey verdacht van ronselen stemmen: De hele affaire breidt zich nog verder uit in 2014 als er naar buiten komt dat de politicus ook verdacht wordt van het ronselen van stemmen.

Momenteel zijn we twee jaar verder na het begin van de ‘Van Rey-affaire’. De politieke situatie ziet er momenteel compleet anders uit dan twee jaar geleden. Tegen Jos van Rey loopt momenteel nog een rechtszaak. De rechtszaak tegen Ricardo Offermans (voormalig burgemeester van Meerssen en kandidaat voor het burgemeesterschap in Roermond) is op 5 december van start gegaan. Daar was Jos van Rey ook bij aanwezig. Offermans wordt verdacht van ambtelijke corruptie.

De hele situatie heeft een hoog Godfather-gehalte; steekpenningen, een vis door de brievenbus, vakanties in Saint Tropez, schijn van belangenverstrengeling, de bijnaam van Van Rey als ‘onderkoning van Roermond’ enzovoort. Om dit bericht af te sluiten. PowNews maakte onderstaand ludieke verslag.

2 gedachtes over “De Van Rey-affaire op een rijtje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s