Jaaroverzichten in een overzicht

December is de maand van de pakjes (onder de kerstboom), veel eten, bij elkaar komen met familie, vuurwerk afsteken, oliebollen eten en nog een hele rits aan andere tradities. Maar de laatste maand van het jaar is ook de ‘lijstjesmaand’. Ieder zichzelf respecterend medium, bedrijf of website komt net voor de jaarwisseling met een lijstje of jaaroverzicht.

Google geeft een overzicht van ons zoekgedrag. NOS, RTL Nieuws, Nu.nl, Volkskrant, PowNews, Radio 1 (en dan pak ik er zo willekeurig een paar uit) komen allen met een jaaroverzicht. En uiteraard komen de social media, zoals Facebook, Twitter, Tumblr, Pinterest en YouTube met een eigen samenvatting van het jaar. Er worden door tientallen nieuwsorganisaties ‘boeken van het jaar‘, ‘Albums van het jaar‘, ‘films van het jaar‘ en ‘nieuws van het jaar‘ uitgekozen. De Nederlandse sporters van het jaar zijn pas geleden bekend gemaakt. En zo zijn er nog heel wat lijstjes en overzichten op te noemen.

Het voordeel van al die lijstjes is dat je binnen (terwijl het buiten stormt) in je luie stoel kunt wegzakken en genieten van het beste van het jaar (op alle fronten). Wat ik hier wil uitlichten is het jaaroverzicht van de website Vimeo. Voor mijn studie journalistiek in Tilburg heb ik een specialisatie televisie gevolgd. Mede daardoor vind ik Vimeo een prachtige site. Even kort, voor degene die de site niet kent, Vimeo is speciaal gemaakt voor filmmakers. Je vindt er (korte) documentaires, creatieve filmproducties, kunst, speelfilms en nogal wat meer televisie- en filmproducties.

In het jaaroverzicht staan de (mooiste) producties uitgekozen door het team achter Vimeo. En dat is genieten. Prachtige films om bij weg te dromen. Het geeft inspiratie voor het nieuwe jaar dat voor de deur staat. Maar goed, dat is slechts één site. Aan het einde van het jaar is er zoveel te zien, te lezen, te horen en natuurlijk te eten en te vieren. Fijne feestdagen gewenst en geniet van de jaaroverzichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s