Mandela

Foto: deviantArt

Foto: VPRO

Op 95-jarige leeftijd is gisteravond Nelson Mandela overleden. Mijn avond bestond dit jaar dus voornamelijk uit het lezen en volgen van Twitter, Pauw & Witteman kijken, de toespraken van Zuma en Obama gadeslaan en zien hoe het nieuws over de overleden Mandela binnen kwam druppelen.

In dit blogbericht een overzicht van een aantal opvallende nieuwsberichten, Tweets en andere informatie die in de mediawereld over het overlijden voorbij kwam.

Als eerste kwam een pushbericht van NOS binnen op mijn smartphone.

Na NOS kwam er vanuit ieder mediabedrijf een bericht naar buiten over het overlijden.

En met de snelheid van het nieuws sluipt er snel een foutje in, zoals bij NRC gisteravond.

Terwijl alle nieuwsbedrijven hun necrologie over Nelson Mandela van de plank pakten, begon Pauw & Witteman met een uitzending die volledig over het overlijden ging. En er was meer. Ook Fokke & Sukke hadden al een tekening klaar over Mandela.

Bij het RTL Nieuws is de necrologie natuurlijk ook al eerder gemaakt. Zo was gisteravond Suzanne Bosman als voice-over weer even terug bij het nieuws. Goed, ieder landelijk medium besteedt aandacht aan het heengaan. Hoe ga je daar als regionaal medium dan mee om?

En niet alleen omroepen hadden hun necrologie klaar liggen, zo rond middernacht bood Vrij Nederland een PDF van 32 pagina’s aan over Nelson Mandela. Gratis te downloaden.

Vanmorgen opende vrijwel iedere krant met het overlijden. De ene foto nog mooier dan de andere stond op de voorpagina van alle binnenlandse en buitenlandse kranten. NRC bracht een overzicht van een flink aantal kranten. Voor journalisten is het interessant om te zien welke foto er is gebruikt én welke kop ga je erbij zetten. Een aantal koppen op een rij:

Hij maakte de mythe werkelijkheid

NRC Next

Wereld verliest zijn held

Trouw

Anti-apartheid warrior loses his final battle

The Sun

Veel kranten brachten een grote foto met de datum dat hij werd geboren en de dag dat hij stierf. The New Yorker koos ervoor om geen tekst en alleen een prachtige foto van Mandela op de voorkant te zetten. En dan zijn er ook nog kranten die het nieuws helemaal hebben gemist. Zo kwam de Spits vanmorgen alleen met de storm van gisteravond. Geen woord over Nelson. Een interessante keuze.

De Telegraaf maakte vanmorgen een pijnlijke vergelijking tussen Nelson Mandela en zwarte piet:

Niet veel later bood de Telegraaf daar excuses voor aan:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s