Een Spotify-model voor journalistiek

Waar blijft de Nederlandse variant van Piano Media?! Om het eerst even te verduidelijken, Piano Media is het bedrijf dat (succesvol) een Spotify-model voor de journalistiek wist op te zetten in Slowakije. Concreet betekent dit dat het bedrijf alle nationale uitgevers van Slowakije achter één betaalmuur kreeg. In mijn ogen is dit dé oplossing die de journalistiek nodig heeft. Uiteraard, het zal niet in een klap alle problemen wegpoetsen die er in de sector heersen. Maar als je als journalistiek zijnde opzoek bent naar een verdienmodel: dit kan er een zijn. En als je als nieuwsconsument de vrijheid wil hebben om zelf te bepalen wat je wil lezen, kijken en luisteren, dan is deze ‘journalistieke Spotify‘ een uitkomst.

Hoe moet dit Spotify-model voor de journalistiek er in Nederland dan uit komen te zien? Als ik daar even over mag brainstormen, dit zou ik idealiter terug willen zien in een soortgelijk programma:

  • Alle Nederlandse journalistiek in één grote database;
  • Zoeken binnen dit programma kan op onderwerp (bijvoorbeeld Syrië);
  • Als consument kun je dan bepalen van wie (de Volkskrant, Telegraaf, NRC, NOS enzovoort) je het verslag wil lezen, kijken en/of luisteren;
  • Je kunt per productie betalen (bijvoorbeeld 99 cent) óf een ‘unlimited account‘ afsluiten, voor onbeperkte toegang;
  • Het programma wordt beschikbaar op je tablet, pc, laptop, smartphone (en misschien in de toekomst je smart-tv) enzovoort;

De verschillende journalistieke organisaties hebben er zelf geen omkijken naar; de abonnees van het programma betalen per maand/per kwartaal/per jaar (vul het zelf maar in) een bedrag. Vervolgens zorgt de organisatie achter het programma dat het geld bij de journalisten terecht komt. Het lijkt in mijn ogen bijna kopiëren-plakken van het Spotify-model. Toch, dat kan ik in dit blogbericht niet ontkennen, het opzetten van een soortgelijk programma blijkt in de praktijk een stuk lastiger te zijn.

In het verleden heeft Piano Media geprobeerd voeten aan de grond te krijgen in Nederland. Vooralsnog zonder succes: ‘Journalistieke Spotify nog niet in Nederland‘. Verder werd er met eLinea geprobeerd om een soortgelijk model op te zetten. Dit haalde het in eerste instantie niet. In januari van vorig jaar werd eLinea op zwart gezet. In datzelfde jaar werd er een doorstart gemaakt. Maar (met alle respect voor het bedrijf) als ik naar de promo kijk, krijg ik niet het gevoel dat dit dé oplossing is die de journalistiek nodig heeft. En zeker niet alleen de journalistiek. Vooral ook voor de (nieuws)consument is een Spotify-model een uitkomst.

 Stel ik ben alleen geïnteresseerd in sportnieuws, waarom zou ik dan een abonnement nemen op een dagblad? Bij een dagblad krijg je immers ook binnenlandnieuws, politiek, economie enzovoort erbij geleverd. Hetzelfde geldt als ik alleen over politiek wil lezen. Het kan ook zo zijn, dat ik het sportnieuws van het Algemeen Dagblad wil lezen, de cultuurpagina’s van de Volkskrant, dat ik over economie wil lezen in het Financieel Dagblad en over politiek in NRC Handelsblad. Dan krijg ik het nog lastig  want de verschillende kranten hebben allen een eigen betaalmuur of abonnement. Deze situatie kan vrij gemakkelijk worden opgelost met één betaalmuur voor alle journalistiek. Om een vergelijking te trekken met muziek; via iTunes of Spotify kan ik ervoor kiezen om losse nummers te kopen. Een volledig album van een artiest aanschaffen, is niet meer nodig. Waarom zou ik dan nog wel een volledig krantenabonnement moeten aanschaffen? Alle journalistiek op één plek, één bedrijf waar je je rekening aan betaalt en zelf kiezen van welke journalist (of journalistieke organisatie) je wat leest. In mijn ogen een perfecte situatie.

Om terug te komen op de vraag die ik stelde aan het begin van dit bericht: Waar blijft de Nederlandse variant van Piano Media?! In mijn ogen is het niet de vraag of een soortgelijk model er komt, maar wanneer. Misschien is Yournalist wel een antwoord op die vraag en wordt dat de Nederlandse variant.

Een gedachte over “Een Spotify-model voor journalistiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s