Je favoriete paard als hoogste ambtenaar

7587554678_0447d1a87b_z

Bron: Flickr.com

Aan het begin van mijn studietijd heb ik ervoor gekozen om geschiedenis te gaan studeren. Al sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in geschiedenis. Na één jaar geschiedenis te hebben gestudeerd, volgde de overstap naar journalistiek; voor mezelf was het duidelijk dat ik niet mijn beroep zou willen maken van of met geschiedenis.

Enfin, de (Romeinse) geschiedenis heeft me dus altijd geboeid. En wat veel mensen niet weten, is dat er binnen het Romeinse Rijk nogal wat malloten rondliepen. De bekendste keizer (en mijn persoonlijke favoriet) die ze niet allemaal op een rijtje had, is Caligula (geboren als Gaius Caesar):

Toch kon hij zijn wrede en verdorven natuur ook toen al niet verbergen. Bij folteringen en executies van ter dood veroordeelden was hij een gretig toeschouwer. ’s Nachts bezocht hij kroegen en huizen van ontucht, onherkenbaar door een pruik en lange mantel. (…) Ook liet hij een tempel voor zichzelf als god bouwen. (…) Zijn broer Tiberius liet hij onverhoeds ombrengen (…) Het is moeilijk uit te maken wat schandelijker was, de manier waarop hij huwelijken aanging, zijn gedrag als echtgenoot of de wijze waarop hij huwelijken ontbond. (…) De dichter van een Atellaanse komedie liet hij vanwege een versregel die een geestige dubbelzinnigheid bevatte midden in de arena van het amfitheater levend verbranden. (…)

– uit: ‘Keizers van Rome‘, Suetonius, 2010.

Wat hierboven staat beschreven, is pas het begin. Er bestaat een vermoeden dat Caligula zijn moeder liet vergiftigen, hij benoemde zijn paard tot consul (= hoogste magistraat), hij organiseerde verschillende wilde orgieën, hij liet verschillende Romeinen op de meest bizarre manieren vermoorden, hij baadde regelmatig in warme en koude parfums, zijn zussen dwong hij tot seks, hij was zo bezeten van geld dat hij een kamer vol met goudstukken liet storten om er vervolgens naakt in te woelen en een vast bevel van Caligula was: “Raak hem zo dat hij voelt dat hij sterft“. En deze man stond dus vier jaar aan het hoofd van het grootste rijk dat Europa (en misschien wel de hele wereld) ooit heeft gekend.

Goed, waarom vertel ik dit allemaal? Vanavond wordt er op BBC 2 een documentaire uitgezonden over Caligula. Samen met professor Mary Beard, van de University of Cambridge, wordt Caligula besproken en beschreven. De meest absurdistische keizer van het Romeinse Rijk, maar wel fantastisch om over te lezen of een documentaire over te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s