Overeenkomsten tussen Nederland en Nepal

De zeven weken die ik heb doorgebracht in het Aziatische Nepal, zullen me altijd bijblijven. Ik kan terugkijken op een prachtige, leerzame periode. Aan het begin van mijn reis viel me als eerste op dat Nepal compleet anders is dan (het luxueuze) Nederland. Toch merk ik nu dat er ook overeenkomsten tussen beide landen zijn.

Misschien wel de belangrijkste overeenkomst tussen Nepal en Nederland, is dat de bevolking van beide landen opzoek is naar hetzelfde, noem het geluk en gezondheid. Iedereen in Nederland wilt uiteindelijk toch het beste voor zijn gezin, voor zijn familie of voor zichzelf. In Nepal is dat niet veel anders. Toen ik wegging uit het dorp wenste het gastgezin mij een goede carrière en gezondheid toe. In mijn ogen komt de Nepalese (arbeids)ethos overeen met die van de Nederlandse ‘vooroorlogse generatie‘.

Het probleem van mijn generatie is dat alles ‘leuk‘ moet zijn; een leuke baan, een leuke studie, een leuk leven enzovoort. Mijn opa kijkt daar heel anders tegenaan. Je kiest een studie om dat die perspectieven biedt op de arbeidsmarkt, omdat je daar flink geld mee kan verdienen. Werken ziet hij niet als een plicht maar als een recht; hoe meer werk, hoe beter. Dat botst nogal met mijn generatie (alles moet ‘leuk‘ zijn). Mijn opa heeft me al vaker gevraagd: “Goh jongen, waarom ga je niet techniek studeren? Daar hebben ze mensen nodig!” Ik begrijp zijn gedachtegang. Toen hij begon met werken, zat Nederland in een diepe crisis. Het land moest na twee oorlogen worden opgebouwd.

In Nepal zie ik iets terug van die generatie. Het land behoort tot een van de armste ter wereld en moet worden opgebouwd. Mensen werken omdat ze geld willen verdienen voor hun gezin. Er wordt niet gekeken of een baan wel ‘leuk’ is. De jongeren in Nepal die de mogelijkheid hebben om door te studeren, kiezen de studie omdat die perspectieven biedt voor de toekomst, omdat er flink geld mee kan worden verdiend.

Tijdens de vijf weken in de Nepalese bergen, begon ik overeenkomsten te zien tussen de Nederlandse ‘vooroorlogse generatie’ (van mijn opa) en de gedachtegang van de Nepalese vader van mijn gastgezin. Hij vroeg me of ik een vriendin had, of zij met mij zou willen trouwen en of ik met haar een goed gezin op de wereld zou kunnen zetten. Als het over studie ging, vroeg hij me of ik daar in de toekomst veel geld mee zou kunnen verdienen. Als ik naar andere Nepalezen keek of met ze sprak, viel het me op dat ze werk zeker niet als een plicht zagen (het tegenovergestelde zelfs). Werk is goed, want dat betekent voor de Nepalezen: geld in het laatje. Of het werk ‘leuk’ is of niet, daar denken ze absoluut niet aan.

Kortom, net zoals in Nederland zijn alle Nepalezen op zoek naar een goed en gelukkig leven. Ze willen het beste voor hun kinderen, willen rijkdom, geluk en gezondheid. Dat is allemaal niet zoveel anders als in Nederland.

De foto’s van mijn reis zijn terug te vinden op: http://plus.google.com/u/0/photos/111283793106371412163/albums/5878909484386418753

In het land heb ik tijdens mijn reis een aantal filmpjes gemaakt. Deze zijn terug te vinden op:

http://www.youtube.com/playlist?list=PL_9DIwyV5zln0_u8Fszj3DObCrLdUaTOg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s