Gastgezin in Adhikaridanda

Na een ontspannen weekend in Pokhara, vertrok ik maandag 3 juni per bus naar het dorpje Adhikaridanda. De komende weken verblijf ik doordeweeks in het dorpje, in de weekenden ga ik terug naar het luxe Pokhara. In de weekenden ben ik van plan trekkings te gaan doen door de bergen en te ontspannen in de stad.

Adhikaridanda ligt ongeveer een half uur rijden van Pokhara vandaan. Maar je kunt niet overal met de auto komen. Vanaf het dorpje Naudanda (waar onder andere ook de bus stopt) is het nog een half uur over bergpaden (lees: stenen die in de vorm van een pad zijn gelegd) lopen naar Adhikaridanda. Een onverharde weg zou zo midden in de bergen een luxe zijn. Vaak zijn die paden er niet en is het echt klimmen (of dalen). Opvallend is dat de oudste bewoners uit de dorpjes en uit Adhikaridanda helemaal gewend zijn aan de bergpassen. De meeste bewoners weten precies op welke stenen ze wel of niet kunnen lopen en gaan in een snel tempo omhoog of omlaag. Voor mij is dat moeilijk om bij te houden.

Zijkant van Kaladhar's huis in Adhikaridanda

Zijkant van Kaladhar’s huis in Adhikaridanda

Het huis waar ik doordeweeks in verblijf is van Kaladhar en zijn familie. Als gast in zijn huis ben ik onderdeel geworden van de familie, zo zegt hij het zelf. Van hem heb ik ook een Nepalese naam gekregen (Edwin vinden de meeste Nepalezen moeilijk om uit te spreken): Rãm, spreek je uit als raam. Iedereen krijgt automatisch (van zijn gastfamilie) een Nepalese naam toegewezen. Vaak verwijst die naam naar een van de (boeddhistische of hindoeïstische) goden.

Kaladhar werkt op de plaatselijke basisschool als leraar. Stel je bij de basisschool niet al te veel voor. Het is een gebouwtje met een paar lokalen en ongeveer 50 leerlingen. Dagelijks krijgen de leerlingen uit het dorp, van 10 tot 16 uur verschillende lessen: wiskunde, Engels, Nepalees en natuurkunde/biologie. De school en alle materialen zijn erg versleten. Toch hoorde ik van de broer van Kaladhar dat het voor Nepalese begrippen luxe is. Toen Kaladhar (nu 48 jaar) daar op school zat, waren er geen tafeltjes en stoelen, laat staan leerboeken. Dat heeft de school, mede door de Maya Foundation, nu wel. Het onderwijs en de voorzieningen op de basisschool zijn slecht. Je vraagt je af waar je het beste kunt beginnen om het onderwijs op te krikken.

Basisschool in Adhikaridanda

Basisschool in Adhikaridanda

Naast het leraarschap heeft Kaladhar een flink aantal koffieplanten rondom zijn huis (een stuk of honderd). Verder heeft hij een paar fruitbomen, drie koeien, twee geiten, een hond en drie kassen waar hij bijen in houdt. De bijen gebruikt hij uiteraard voor de honing. Hij is dus niet alleen leraar maar ook boer. Zijn huis is niet zoals we dat in Nederland kennen. Ook het rijke Lakeside Pokhara (zie vorige bericht) is een stuk luxer dan de huizen uit het dorp. Zijn woning is weliswaar voor een gedeelte gebouwd van steen, maar daar is ook alles mee gezegd. De plafonds zijn gemaakt van onregelmatige balken en het dak is bedekt met platte, over elkaar gelegde natuurstenen. Kant en klare bouwmaterialen zijn er uiteraard niet te vinden. Het mag duidelijk zijn dat een soortgelijk huis in Nederland al direct onbewoonbaar zou worden verklaard. Ik vermoed dat de huizen lijken op de huizen zoals wij die in 1850/1900 ongeveer bouwden.

Maar goed, laat ik het niet al te negatief maken, ik mag zeker niet klagen. Ik krijg goed te eten (twee keer per dag rijst) en te drinken en ik slaap redelijk goed. Met de middelen die ze tot hun beschikking hebben, zorgen ze goed voor mij. Zo goed zelfs dat ik me af en toe bezwaard voel. Maar helpen is uit den boze. Zij zorgen voor de gast. Verder bestaat er een traditionele rolverdeling. De man komt in principe niet in de keuken en de vrouw is nog enigszins ondergeschikt aan de man. De positie van de vrouw is nog erg slecht in Nepal, dat zie ik ook terug in mijn gastgezin. Zodra ik wil helpen met opruimen, afwassen of koken, wordt er benadrukt dat ik dat niet hoef te doen. Zoals ik al zei, ik voel me af en toe bezwaard.

Huis waar ik verblijf in Adhikaridanda

Huis waar ik verblijf in Adhikaridanda

Met Kaladhar (en zijn broer) kan ik een paar zinnen Engels spreken. Daar ben ik erg blij mee. Je gaat zelfs het slechtste Engels waarderen in je dorpje. Dat is de enige manier om redelijk te communiceren. In het Nepalees kan ik nu een paar zinnen zeggen en kan ik op veel standaardvragen antwoord geven. Maar gesprekken kan ik zeker niet volgen. En aangezien veel bewoners uit Adhikaridanda razendsnel spreken, is het moeilijk om te volgen.

Kaladhar melkt de koeien

Kaladhar melkt de koeien

Al met al is Adhikaridanda een interessante plaats om te verblijven. Na de eerste week ben ik al ontzettend dankbaar voor mijn leven in Nederland. Het klinkt erg cliche, maar in Nederland leef je in een van de beste en rijkste landen ter wereld. Op de basisschool in Adhikaridanda valt het me op dat er een aantal jongens of meisjes rondlopen die intelligent zijn of goed in een sport zijn. Ze hebben echter niet de kansen die wij in Nederland krijgen; ze hebben niet het geld, ze hebben niet de mogelijkheden om zich te kunnen ontwikkelen, ze hebben niet de juiste scholen om hoger op te komen en zelfs als iemand het voor elkaar krijgt om de hoogste opleiding of universiteit af te maken, dan zijn er in het land geen banen. Nog even los van de onzekere politieke situatie en de chaotische infrastructuur in het land. Het maakt je allemaal erg dankbaar voor de dingen die je hebt.

Nepal is dus een prachtig land (voor een rijke toerist). Maar de bevolking is erg arm en er zijn weinig mogelijkheden om je te ontwikkelen. Zoals hierboven beschreven zie ik doordeweeks een hele andere kant van het land. In het weekend kan ik daar een beetje aan ontsnappen door terug te gaan naar Lakeside Pokhara.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s