“perfect place to recharge the batteries”

20130607-190559.jpg
Na het chaotische, drukke Kathmandu was het donderdag 30 mei tijd om de bus te pakken naar de tweede grootste stad van Nepal, Pokhara. De busreis was een relaxte zit. Lekkere stoelen om in weg te dutten en iedere paar uur een stop om naar de wc te gaan of iets te eten en te drinken te kopen. Overigens, dat moet wel worden gezegd, stel je bij een toilet niet veel voor. In de meeste gevallen is het niet meer dan een gat in de grond.

Na ongeveer 8 uur te hebben gereden door bergen en over heuvels, kwamen we aan in Pokhara. Pokhara, een stad van ongeveer 250.000 inwoners en gelegen aan het meer Phewa Tal (tenminste, het toeristische, rijkere gedeelte). Een groter contrast met Kathmandu kan er bijna niet bestaan. Pokhara is een rustgevend (bijna hippie-achtig) stadje, omgeven door Phewa Tal, groene oerwouden en bossen en op de achtergrond de toppen van de Himalaya. Of zoals het in de reisgids van Lonely Planet wordt omschreven:

the scene is a chilled-out version (…) where traffic fumes have been swapped for fresh mountain air and the racing motorbikes for paddle boats. (…) lakeside is the perfect place to recharge the batteries.

Uiteraard, de bossen stroomdraden hangen ook hier boven de wegen en de straten zijn erg versleten. Maar dat lijkt allemaal minder (of niet) op te vallen in de stad. Met een beetje fantasie waan je je in een luxe badplaats. De cultuurshock die ik in Kathmandu over me heen kreeg, is wat weggeëbd. Ik kom wat meer tot rust en begin te genieten van Nepal. Zittend voor mijn hotel, met een douche, ‘normaal’ wc en grote, verfrissende ventilator op mijn kamer, zou ik bijna vergeten dat Nepal een van de armste landen ter wereld is.

20130607-191117.jpg
De hoeveelheid toeristen vallen op in Pokhara (meer dan in Kathmandu). Verder kom ik veel Europeanen en Amerikanen tegen die in de stad zijn blijven hangen. Ze regelen paraglide-trips, hebben een hotel, een massagesalon of iets dergelijks. En geef ze eens ongelijk. Begrijp me niet verkeerd, na mijn reis vind ik het fijn om weer naar Nederland terug te gaan. Maar voor de rijke toerist is het leven in Nepal aangenaam. Spotgoedkope hotels (voor 10 euro heb je de beste kamers, met douche en toilet en prachtig uitzicht), lekker eten voor een paar euro, heerlijk klimaat, genoeg cultuur en activiteiten en uiteraard prachtig landschap.

20130607-191251.jpg
Maar dat moet ik ietwat nuanceren. Ik heb het hierboven voornamelijk over Lakeside Pokhara, gelegen aan Phewa Tal. Old Pokhara heb ik ook bezocht en lijkt veel meer op Kathmandu. Het is weliswaar minder chaotisch en minder vuil, maar de straten en huizen hebben veel weg van de hoofdstad en in Old Pokhara wonen voornamelijk Nepalezen.

Al met al is Nepal een mooie plek om als toerist te verblijven. De eerste dag moest ik erg wennen aan Kathmandu. Maar ik kan iedereen aanraden een bezoek te brengen aan het land. De vliegreis is verreweg de duurste uitgave van de reis. Voor de prijs van een vliegticket kun je met gemak een maand in Nepal verblijven. Naast Pokhara en Kathmandu verblijf ik doordeweeks in een klein dorpje, in de bergen: Adhikaridanda. In mijn volgende bericht zal ik meer vertellen over mijn gastgezin.

20130607-191413.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s