Objectiviteit en 5 W’s zijn achterhaald en saai

De Correspondent, het nieuwe, journalistieke idee van Rob Wijnberg, met een redactie van een handjevol bekende Nederlanders (ik heb hier al eerder over De Correspondent geschreven). Via Twitter, via de website en via de blog van De Correspondent, hou ik regelmatige nieuwe ontwikkelingen in de gaten. Gisteren las ik een opvallend stuk op de website. De kern van het verhaal was dat nieuws te onpersoonlijk is voor de nieuwe generatie en dat objectiviteit is achterhaald.

Juist om die reden neemt De Correspondent afscheid van dat aloude objectiviteitsideaal.

Volgens Rob Wijnberg is deze nieuwe generatie (twintigers en dertigers) meer en meer geïnteresseerd in WIE het schrijft, in plaats van WAT er geschreven wordt. Opvallend standpunt, vooral ook het standpunt over objectiviteit. Volgens Wijnberg is de ‘5 W’s-verslaggeving‘ saai voor die nieuwe generatie. Op de Hogeschool Journalistiek zijn zaken als objectiviteit en de 5 W’s en de H logischerwijs basisonderdelen van het journalistieke vak. Toch vond ik het blogbericht van De Correspondent zeker niet de plank misslaan. Het was eerder verfrissend om te lezen. De gedachte over informatie verwoord op een 2.0 manier.

Teruglopende abonnees en adverteerders, de toenemende kracht van social media en het internet, de opkomst van nieuwe technologische apparaten (zoals de tablet en de smartphone) en de ontlezing die plaats vindt onder een nieuwe generatie, allemaal veranderingen in het medialandschap. Als ik dit stuk en de opvattingen van De Correspondent lees, krijg ik het gevoel dat ze een nieuwe weg inslaan. Een weg waarmee ze proberen om te gaan met die nieuwe ontwikkelingen. Laat dit ook even duidelijk zijn, met veel plezier kijk ik naar het NOS Journaal, ik lees graag De Volkskrant of NRC. Het is zeker niet zo dat de ‘traditionele’ media zijn achterhaald. Maar wat betreft de nieuwste ontwikkelingen en de opkomst van een nieuwe generatie (die anders tegen het nieuws en informatie aankijkt), slaat De Correspondent een verfrissende, nieuwe, 2.0 weg in. Eerlijk is eerlijk, De Correspondent is momenteel eigenlijk nog niks (of bijna niks) en bijvoorbeeld NOS, NRC of De Volkskrant zijn in mijn ogen gedegen, journalistieke organisaties. De ideeën van De Correspondent zijn mooi, nu de uitvoering nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s