Gatekeeper 2.0: The Filter Bubble

Waarschijnlijk kennen bijna alle journalistiek studenten en journalisten het principe van de ‘gatekeeper‘. Het komt er op neer dat redacties voor de mensen thuis bepalen wat naar buiten wordt gebracht; wat is relevant, wat is nieuws en wat gaan we dus brengen in onze krant of in ons journaal? Op die redacties wordt veel informatie tegen gehouden. Er is immers maar een beperkte ruimte in de krant of in de nieuwsuitzending en niet alles is, volgens de journalist, relevant.

Met de komst van het internet leek die gatekeeper-functie te verdwijnen. Voortaan kon iedereen zelf het internet afstruinen en zelf bepalen wat hij/zij interessant vindt om te lezen, te kijken of te luisteren. Maar is dat wel zo? Heeft het internet er echt voor gezorgd dat jij nu bepaalt welke informatie je tot je neemt?

Eli Pariser vertelt in onderstaande TED-talk dat de gatekeeper (zoals we die kennen uit de journalistiek) zeker niet is verdwenen met de komst van het internet. Hij spreekt zelf van The Filter Bubble. Reuze interessant! Hoe ga je hier als nieuwsconsument én als journalist mee om? Op z’n website geeft Pariser ‘10 Ways to Pop Your Filter Bubble‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s