Geldverspilling bij NPO ?

npo_1

Bron: Ramonderijke.nl

Nederland 1 wordt NPO 1, zo las ik vanmorgen op verschillende websites van kranten en omroepen. Ongelooflijk, echt ongelooflijk! In deze tijd (de publieke omroep krijgt vanaf 2014 te maken met fikse bezuinigingen) kies je er als Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor om met een nieuwe naam en nieuw logo te komen. Een van de omroepdirecteuren vroeg zich in de Telegraaf al af:

Voor welk probleem is dit de oplossing?

En hij vermoedt dat:

deze belachelijke naam- en logowijziging tonnen gaat kosten, misschien zelfs een miljoen euro.

Misschien zie ik de achtergrond van dit verhaal (nog) niet, misschien dat ik als (semi-)leek niet door heb dat dit belangrijk is voor de NPO. Dat zou best kunnen; nieuwsgebeurtenissen zijn meestal niet zo zwart-wit als ze worden gepresenteerd. Maar toch, ik ben er van overtuigd dat Nederland 1, 2 en 3 op dit moment een duidelijk karakter hebben. De Nederlandse televisiekijker begrijpt ondertussen waar de zenders voor staan (net zoals je weet wat je kunt verwachten als je naar Radio 1 of 3FM luistert). Waarom zou je er dan voor kiezen om de naam en het logo te wijzigen? In mijn ogen dus compleet zinloos.

Maar nogmaals, misschien zie ik de grotere context niet. Vooralsnog lijkt het behoorlijk op geldverspilling. Als je als publieke omroep aan de overheid wil laten zien (er zijn wat politieke partijen voor het afschaffen of kleiner maken van NPO) dat je goed met je geld om gaat, dat de publieke omroep veel kijkers trekt en dus dat de politiek door moet gaan met geld geven aan de publieke omroep, dan lijkt het mij een domme keuze om in bezuinigingstijd je naam en logo te gaan wijzigen. De komende dagen ga ik eens op zoek naar de achtergrond van dit verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s