Filmrealiteit: Up in the air – “The Air Mile King”

Films. Naast journalistiek iets waar ik echt van kan genieten. Prachtige shots, mooie verhalen of juist ijzersterke acteurs die een rol vertolken, ik kan er helemaal door tot rust komen. Minimaal een keer per week probeer ik een mooie film mee te pakken. Mooie film? De mooiste films komen in mijn ogen naar voren op de verschillende filmfestivals (nog een paar dagen: The Oscars 2013!).

Maar goed, zojuist zag ik de film ‘Up in the air‘ voor de tweede keer. Een prachtige film. Niet voor niets werd hij in 2010 genomineerd voor een aantal Oscars. Tijdens het kijken van de speelfilm bedacht ik dat ik graag zou willen weten of aspecten uit het verhaal ook in realiteit bestaan. Ik wil hier op mijn blog een nieuw projectje starten. Van iedere film die ik heb gezien, ga ik opzoek naar de koppeling met de realiteit. Ik noem het voor het gemak maar even filmrealiteit. Waar gaat het dan om? Het kan gaan om namen, clubs, opvallende details of noem maar op. Hoe ver liggen sommige vertelsels die we in de film terugzien van de realiteit af? Vandaag de allereerste filmrealiteit: ‘Up in the air‘!

Filmrealiteit: Up in the air

De film vertelt het verhaal van Ryan Bingham (George Clooney). Hij is gespecialiseerd in mensen ontslaan. Als een bedrijf mensen wil ontslaan maar dat zelf niet durft of niet kan, huren ze Bingham in. En om al die bedrijven te bereiken reist Bingham erg veel; 322 dagen per jaar om precies te zijn. En dat doet hij per vliegtuig.

Up in the air

Bron: Up In The Air

Door de film heen blijft terug komen dat Ryan punten spaart, ‘Frequent Flyer Miles‘. Aan het eind wordt in het vliegtuig omgeroepen dat Ryan Bingham tien miljoen miles bij elkaar heeft gespaard. Een record. Daarmee is hij, in de speelfilm, de zevende die dat bij elkaar heeft gespaard. Hier gaat de eerste filmrealiteit over. Bestaat dat echt, een record op ‘Frequent Flyer Miles‘?

Ja, dat bestaat. Volgens ‘Mail Online‘ heeft de Amerikaanse passagier Jack Vroom ondertussen al 38 miljoen miles bij elkaar gevlogen; “The ultimate frequent flyer“. Hans Kundnani heeft op z’n weblog/site een stuk geschreven over Jack Vroom (of Jacques E. Vroom zoals Kundnani hem noemt). En niet alleen Mail Online en Hans Kundnani schrijven over ‘The Air Mile King‘. Het Duitse Zeit Online heeft er over geschreven, CBS Dallas maakte een verslag over Jack Vroom en zo kunnen we nog even doorgaan.

Een gedachte over “Filmrealiteit: Up in the air – “The Air Mile King”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s