NOS in de fout

Lange tijd vond ik dat de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) op de beste manier het nieuws bracht van ons land. In mijn ogen leefden zij de journalistieke regels (nastreven van objectiviteit, hoor – wederhoor enzovoort) het meest na. Ik ben een groot voorstander van ‘The Elements of Journalism‘ (daar bestaat volgens mij nog geen Nederlandse variant van) en NOS leek lange tijd deze het beste toe te passen.

Maar goed, het afgelopen jaa607850868r begon mijn vertrouwen in NOS beetje bij beetje af te brokkelen. Ik heb stage gelopen bij Nieuwsuur en ben er nog altijd van overtuigd dat Nieuwsuur uniek is in zijn soort en hoogstaande kwaliteit levert. Maar als we alleen gaan kijken naar het NOS Journaal (Nieuwsuur dus niet meegerekend) dan is er steeds vaker kritiek te horen. In november las ik een kritische column van Bas Heijne (van NRC) over de publieke nieuwsorganisatie. Af en toe komen er wat kleinere, onhandige foutjes bij NOS naar buiten (bijvoorbeeld foutje 1, foutje 2, foutje 3). En er is meer. Bijvoorbeeld een kritische column in de Volkskrant en de chef wetenschap van de Volkskrant die klaagt over het journaal.

Nu aan het begin van het nieuwe jaar lees ik van diezelfde chef wetenschap opnieuw een bericht.

En daar ging het weer mis, bij het arme NOS journaal.

Tja, allemaal niet zo mooi. Tot slot kwam opiniewebsite Joop.nl afgelopen maandag met een onderzoek over buitenlandberichtgeving naar buiten. Nou ja, onderzoek… Ze hebben drie dagen het journaal bekeken en opgeschreven hoe problemen in de wereld om ons heen worden belicht. Daar komt het op neer. Maar goed, ook hier kwam NOS dus niet goed uit de bus. Jammer, want het is zo’n mooie nieuwsorganisatie. Misschien kan dat op het ‘goede voornemens’-lijstje van Marcel Gelauff voor 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s