Weg met hoor & wederhoor

Weg met hoor & wederhoor!

Probeer objectiviteit na te streven, het principe van de double check, oprolbaar schrijven en hoor en wederhoor… Het zijn enkele voorbeelden van ongeschreven regels die je op je eerste dag als journalistiek student krijgt geleerd. En dat niet alleen, er zijn veel journalisten in de wereld die zweren bij deze stelregels. Neem nou het basisboek voor journalisten ‘The Universal Journalist‘, geschreven door David Randall. Een boek dat je precies uitlegt hoe de journalistiek werkt. Een boek waarin deze stelregels (en nog een flink aantal andere) wordt opgesomd en uitgelegd.

Goed, so far so good. De traditionele journalist staat achter deze stelregels. Ik geloof zelf dat je er bijna niet aan ontkomt als je goede journalistiek na streeft. Maaarrrr, wat lees ik tot mijn verbazing op de journalistieke weblog ‘De Nieuwe Reporter’: wederhoor kun je ook wel weglaten. En het is niet zo maar iemand die dit roept. Hoogleraar crossmediale journalistiek Piet Bakker noemt drie redenen waarom je wederhoor online niet hoeft toe te passen. Piet Bakker. Zijn ‘Communicatiekaart van Nederland‘ staat in de boekenkast van menig journalist en dan zegt hij dit. Nou, ik heb het eens gelezen en misschien heeft hij zelfs wel een punt. Hebben we hoor en wederhoor online nog wel nodig?

Oordeel zelf, klik hier om het stuk van Piet Bakker te lezen op ‘De Nieuwe Reporter’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s