Ziek van je mobieltje (ja/nee)

Bron: Headsetwinkel.nl

Tegenwoordig lijkt iedereen een mobiele telefoon te hebben. Natuurlijk ook ontzettend handig, zo’n telefoon. Maar uit onderzoeken blijkt dat de straling van de smartphone erg kankerverwekkend is! Het televisieprogramma Zembla maakte hier een mooie maar schokkende documentaire over. Vreselijk, die straling (of toch niet?).

Tegenwoordig lijkt iedereen te beschikken over een mobiele telefoon (en smartphone). Uit een onderzoek van Telecompaper blijkt dat er aan het eind van september 2007, bijna 19 miljoen mobiele telefoonaansluitingen zijn. In 2011 was zelfs 65 procent van alle verkochte telefoons een smartphone (zie hier het nieuwsbericht).

In het boekje dat je bij die telefoons krijgt, staat bij de kleine lettertjes geschreven dat je je mobiele telefoon minstens 1 centimeter van je oor moet houden. Volgens het verslag van Zembla is bij de producenten bekend dat er een verhoogd gezondheidsrisico is. En het wordt nog erger; de Zweedse hoogleraar en oncoloog Lennart Hardell zegt dat er verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en hersentumoren. Volgens Hardell is aan de kant van je hoofd waar de mobiele telefoon wordt gebruikt, een twee keer zo hoog risico op de meest agressieve vorm van hersentumor.

Bron: BNR.nl

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de straling van mobiele telefoons al eerder op een lijst gezet met mogelijk kankerverwekkende stoffen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik schrik van het verslag van Zembla en de feiten die erin worden gepresenteerd. De Belgische overheid is zelfs al een campagne begonnen om burgers te informeren over deze straling (download hier de brochure).

Is het echt zo erg gesteld? Nou, er is ook flink wat kritiek op de uitzending van Zembla. Wetenschapsjournalist en bioloog Nadine Böke geeft aan dat zembla ‘weinig verstand heeft van wetenschap’! En zij staat zeker niet alleen. Wetenschap24 zegt zelfs dat je geen kanker krijgt van je mobiele telefoon (‘al is een heel klein effect vooralsnog niet uit te sluiten’).

Wat te denken van Kennisplatform. Zij vinden dat er een eenzijdig en incompleet beeld wordt gegeven. En als je een beetje op internet zoekt, kom je er al snel achter dat er ook onderzoeken zouden zijn die aantonen dat er geen link is tussen kanker en mobiele telefoons. Sterker nog, een ander onderzoek toont aan dat mensen die gematigd mobiel bellen zelfs minder vaak hersentumoren krijgen.

Volg jij het nog?! Door de informatie die hier boven staat, kan het best zo zijn dat je niet gelooft in kankerverwekkende stoffen in de straling van mobiele telefoons. Voor de mensen die het tóch niet vertrouwen, hieronder een aantal tips:

1. Hou je telefoon zo min mogelijk tegen je aan.

2. Leg hem niet op je nachtkastje.

3. Vermijd lange telefoongesprekken (met je mobiele telefoon).

4. Stuur smsjes of ga whatsappen in plaats van bellen.

5. Bel bij voorkeur op een plaats met goed ontvangst. 

6. Gebruik een oortje of een telefoonhoorn.

Vooral wat betreft die ‘telefoonhoorn’ zijn er voor je mobiele telefoon flink wat leuke gadgets te vinden; de ‘retro telefoonhoorn‘ of de ‘Ivori‘ (zie hieronder):

——————————————————————————–

Meer informatie:
1. zembla – ‘ziek van je mobiel’ op uitzending gemist.
2. alle sprekers uit de documentaire van Zembla op een rijtje.
3. Radiofrequente velden mobiele ICT: risico’s en voorzorgbeginsel. Van de TU Delft door Lucas Reijnders.
4. Electromagnetic fields and public health: mobile phones. Van de Wereldgezondheidsorganisatie.
5. Belgische voorlichtingscampagne over elektromagnetische velden en gezondheid. Van de Belgische federale overheidsdienst.
6. Belgische brochure ‘Elektromagnetische velden en gezondheid: uw wegwijzer in het elektromagnetische landschap‘.
7. Onderzoek van Lennart Hardell, Michael Carlberg en Kjell Hansson Mild.
8. Informatie van de Belgische overheid over GSM en Elektromagnetische velden.
9. Informatie over hoogleraar Lennart Hardell en zijn gepubliceerde onderzoeken.
10. Hoeveelheid energie (SAR) die door het lichaam wordt geabsorbeerd bij het gebruik van een mobiele telefoon. Ook zijn verschillende ‘SAR waarden’ te vinden van verschillende mobiele telefoons.
11. Transcriptie van de uitzending ‘Ziek van je mobieltje’ van Zembla.
12. honderd studies naar effect van mobieltjes op DNA en de financiering van deze studies.
13. ‘De bangmakerij van Zembla‘, door Nadine Böke. Op de Nieuwe Reporter.
14. ‘Massive 15-year study finds no link between cell phones, cancer‘.
15.  Reactie van het Kennisplatform op de uitzending van Zembla.
16. ‘Ziek van je mobieltje?‘, door Elmar Veerman op Wetenschap24.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s