Twan Huys, van ‘rare nerd’ naar succesvolle presentator en journalist

Afgelopen dinsdag had ik een interview met Twan Huys, presentator van onder andere Nieuwsuur en College Tour. Achteraf vond ik het zelf vooral jammer dat lang niet alles ter sprake is gekomen. Dus hierbij een overzicht. Wat ben ik allemaal te weten gekomen over deze van origine Limburgse presentator en journalist?

Dinsdagmiddag, half 4. Op de Hogeschool voor de Journalistiek (FHJ) in Tilburg sta ik te wachten op Twan Huys, presentator van onder andere Nieuwsuur en College Tour. Huys is op de journalistenopleiding aanwezig voor een interview. Regelmatig organiseert de studievereniging van de opleiding (studieverening RAAK) interviews met journalisten om zo inzicht te geven in de journalistieke praktijk.

In gesprek met Twan Huys

In gesprek met Twan Huys – Bron: RAAK Tilburg

Na een interview van ongeveer anderhalf uur met de presentator, journalist en oud-student van de opleiding, komt het gesprek langzamerhand tot een einde. Dit bericht heb ik geschreven om terug te blikken op het interview en de onderwerpen waar ik niet aan toe ben gekomen hier te vermelden. Hieronder staan een aantal filmpjes en linkjes die inzicht geven in de werkzaamheden van presentator en journalist Twan Huys. Ook heb ik hier een aantal anekdotes vermeld uit het interview.


Carrière 

Twan Huys is op 24 maart 1964 geboren in het Noord-Limburgse Sevenum (in het Limburgs Zaerum).

Twan Huys in zijn jonge jaren. Hier nog met oorbel. Bron: http://www.anp-archief.nl/page/2265931/nl

Twan Huys in zijn jonge jaren. Hier nog met oorbel. Bron: ANP Archief

Zijn vader was docent Engels in het nabij gelegen Horst. De vader van een jeugdvriendje van Huys was journalist en volgens de verhalen reisde deze vader de hele wereld over. Voor Twan kwam toen het besef dat hij journalist wou worden. Na de middelbare school kwam hij uiteindelijk terecht op de opleiding voor journalistiek in Tilburg. Daar studeerde Huys in 1986 af.

Hij begon zijn journalistieke carrière bij de Regionale Omroep Zuid (ROZ) in Limburg. Naar eigen zegge heeft hij hier ontzettend veel geleerd. Later werkte hij onder andere bij Stad Radio Amsterdam en de VARA. Maar de meesten mensen zullen hem waarschijnlijk kennen vanaf het moment dat hij correspondent voor NOVA in Amerika wordt.

In eerste instantie zat Huys in Washington. Na twee jaar verhuisde hij naar New York in verband met de aanslagen van 11 september 2001. Tijdens zijn correspondentschap kreeg hij te maken met de aanslagen van elf september, het begin van de oorlogen in Irak en Afghanistan en orkaan ‘Katrina’. Tussendoor presenteerde hij het programma NOVA New York, over de presidentsverkiezingen van 2004.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In zijn privéleven gebeurde er ook behoorlijk veel. Hij trouwde met zijn Britse vriendin Cheryl Franks. Verder kwam zijn eerste zoon, Jack, ter wereld. Over de periode in Amerika schreef Huys het boek ‘Ik ben een New Yorker‘. Twan Huys was na de zeven jaar correspondentschap in Amerika zo verliefd op het land dat hij van alles probeerde om er maar te kunnen blijven.

Twan Huys in New York

Twan Huys in New York – Bron: VPRO Tegenlicht

Onder correspondenten leefde de gedachte dat als je stopt met je correspondentschap (en terug naar Nederland gaat), dat je in een zwart gat valt. Huys kocht bijvoorbeeld een flink aantal loten uit de loterij in de hoop dat hij de jackpot zou winnen. Met dat geld zou hij dan in het dure New York kunnen blijven. Hij keek dus erg op tegen de verhuizing terug naar Nederland maar achteraf viel het eigenlijk allemaal best wel mee, zegt hij tijdens het interview.


Presentator

Terug in Nederland werd de journalist vrijwel direct presentator van NOVA en later Nieuwsuur. Ook presenteerde Huys het IDFA Festival Journaal en het Nederlands Film Festival Journaal in 2008. Amsterdam werd vanaf dat moment zijn nieuwe thuis. Regelmatig is Huys te vinden in Cafe Marcella.

Naast Nieuwsuur is Twan Huys bedenker en presentator van het programma College Tour. De ene na de andere bekende gast komt in het programma voorbij. College Tour heeft al flink wat teweeg gebracht; Rutte die beweert geen mediatrainer te hebben, Youp van ’t Hek die de vraag krijgt om college te gaan geven (en dat vervolgens ook gaat doen), Bram Moszkowicz die Twan Huys verbiedt om beelden uit te zenden, Balkenende die klem wordt gezet door een student enzovoort, enzovoort. De uitzendingen van College Tour hebben al regelmatig wat stof doen opwaaien. Over de interviews bij College Tour heeft Huys het boek ‘Meesters‘ geschreven.


Bron: EO.nl

Sonja Barend Award

In 2011 won Twan Huys de Sonja Barend Award. De jaarlijkse award is een prijs voor het beste tv-interview. Huys kreeg de prijs voor zijn interview met Thom Karremans, de oud-commandant van Dutchbat. Het volledige interview is hier terug te zien.

Twan Huys tijdens de uitreiking van de Sonja Barend Award

Twan Huys tijdens de uitreiking van de Sonja Barend Award – Bron: Sonja Barend Award

Een andere prijs die Twan Huys in de wacht heeft weten te slepen, is die van ‘De mooiste man van Nederland‘. De presentator en journalist werd door bijna 3000 vrouwelijke lezers van het tijdschrift Opzij gekozen.


Uitspraken

Bij het lezen, kijken en luisteren van verschillende interviews over en door Twan Huys komen er verschillende one liners voorbij. Sommige uitspraken zijn zo bij mij blijven hangen, dat ik ze hier graag vermeld:

  • Vrouwen zijn beter in staat dan mannen de verschrikkingen van een oorlog te beschrijven.” – Column ‘Dappere Vrouwen’, 22/09/2011.
  • I’ve never been a fulltime war correspondent. (…) I was more like a war tourist.” – OBA Schrijvers Live, 15/11/2010.
  • Ik was als student een ontzettend serieus ventje, eigenlijk een rare nerd.” – Babel, maandblad voor Geesteswetenschappen UVA, 04/2009.
  • I always want to be in a place where shit happens (…).” – OBA Schrijvers Live, 15/11/2010

Over de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci:

  • “Ze liet een onuitwisbare indruk achter en ook al leek het onmogelijk, ik wilde in haar voetspoor treden.” – Column ‘Dappere Vrouwen’, 22/09/2011.

En dan nog iets

Naast de twee boeken die ik al eerder noemde (Meesters en Ik ben een New Yorker) heeft Huys het boekje ‘Over Geluk‘ geschreven. Naast de Nederlandse versie bestaat er ook een Limburgse variant (Ouver Geluk) van het boekje. Verder werd Twan behalve met het interview met Thom Karremans ook bekend met het interview dat hij had met Lynndie England.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In meerdere interviews laat Twan Huys weten een grote fan te zijn van Frank Sinatra. Verder zegt hij tegen Frits Spits dat hij het liedje ‘Paradise‘ van de Britse band Coldplay erg mooi vindt. In een interview voor het programma ‘Who’s Next‘ zegt hij dat hij niet veel naar sport(journalistiek) kijkt:

Ik kijk sport niet, nooit gedaan ook. (…) Ik vind sport heel leuk maar niet om naar te kijken. Ik val in slaap van de saaiheid. Dus dat scheelt heel veel tijd kan ik je vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s