Hoe komt Joseph Kony aan zijn wapens

Bron: AFP/Knack.be

De documentaire Kony 2012 is een regelrechte superhit op internet. Dat weten we ondertussen wel. Maar wat ik me al jaren afvraag: hoe komt een rebellenleider als Kony nog aan wapens? Het is niet zo dat er diep in de Oegandese bossen een wapenfabriek staat.  Klopt de film ‘Lord of War’? Of slaan ze daar de plank mis wat betreft wapenhandel? 

Voor de mensen die het hebben gemist: Kony 2012 is een regelrechte superhit op internet. Met bijna 80 miljoen views op youtube (dat aantal lijkt nog steeds te stijgen), is het een ware hype geworden. Even kort dan maar beschrijven waar het over gaat. In de film Kony 2012 wordt er aandacht gevraagd voor de problematiek in Oeganda. Of zoals de makers het omschrijven:

(…) that aims to make Joseph Kony famous, not to celebrate him, but to raise support for his arrest and set a precedent for international justice.

Kortom, de naam Kony 2012 is dus afkomstig van Joseph Kony, de rebellenleider van de LRA. Zoals het wordt gepresenteerd is Kony een ware duivel. Hij snijdt ledematen af (oren, ogen, armen enz.), hij maakt van jonge kinderen kindsoldaten, laat ze hun ouders neerschieten, de meisjes gebruikt hij als seksslavinnen en daarnaast gaat hij plunderend en moordend door Oeganda en de omringende buurlanden. Alleen al bij het typen van bovenstaande tekst, voel ik me ongemakkelijk. Even los van het feit dat ik me geen voorstelling kan maken van deze vreselijke situatie.

Maar goed, Kony 2012 is met bijna tachtig miljoen views, flinke aandacht in onder andere de Volkskrant, NRC, de Telegraaf en bij NOS, een ‘uitgemolken’ nieuwsonderwerp geworden. Oftewel, je wordt de laatste dagen doodgegooid met nieuws over de documentaire en rebellenleider Kony.

Wapens

Joseph Kony zit dus ergens in de bossen van Oeganda, hij ronselt nog altijd kinderen voor zijn leger EN hij lijkt na al die jaren nog altijd over wapens te beschikken. Hoe kan dat? Hoe kan het zo zijn dat een rebellenleider in Oeganda wapens heeft?

Op zondag 25 maart 2012 wordt er een documentaire (‘Peace vs. Justice‘ van Klaartje Quirijns) uitgezonden. Deze gaat over Joseph Kony. In de trailer van de film is te zien dat Kony op een gegeven moment geld kreeg voor voedsel omdat hij weer mee deed aan vredesbesprekingen. Dit geld is vervolgens uitgegeven aan wapens. Uitgegeven aan wapens?! Het is niet zo dat Kony zo maar even een wapenfabriek binnen kan lopen om daar een portie AK-47’s te kopen.

Na het zien van de film ‘Lord of War‘ heb ik me altijd afgevraagd hoe rebellenleiders aan wapens komen. Klopt het wat er in de film wordt gepresenteerd? Zijn het vooral zakenmannen die naar alle duistere uithoeken van de wereld reizen om daar hun goederen aan de man te brengen? Volgens de wikipagina van ‘Lord of War’ is de film vooral gebaseerd op Sarkis Soghanalian, Oleg Orlov, Viktor Bout en Semion Mogilevich. Hoe Joseph Kony en andere rebellen in de wereld aan wapens komen, is dus een beetje gokken. Waarschijnlijk zit er een duistere markt achter de wapenhandel. Documentairemakers van Nederland, leest u mee? Daar zou ik wel eens een docu over willen zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s