De dag dat Pim Fortuyn won

Bron: Avro.nl

Afgelopen dinsdag was het precies tien jaar geleden dat Pim Fortuyn een overweldigende verkiezingsuitslag kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Van de 45 zetels wist Fortuyn er 17 te bemachtigen. Natuurlijk heeft dit niks met landelijke politiek te maken. Toch wordt het, zoals zo vaak, vergeleken met de landelijke politiek. Op de avond van de verkiezingsuitslag vindt er een televisiedebat plaats. Een miljoen kijkers en een ommezwaai voor de gehele politiek.

Het is wonderbaarlijk hoe zaken soms kunnen lopen. Ad Melkert was in 2002 fractievoorzitter van de PVDA. In 1986 begon Melkert in de Tweede Kamer. Het jaar 2002 moest voor hem hét jaar worden dat hij een grote verkiezingsoverwinning zou pakken. Een van zijn politieke tegenstanders was Hans Dijkstal, tot 2002 fractievoorzitter van de VVD (begonnen in de Tweede Kamer in 1982). Ook van Dijkstal werd gedacht dat hij een hoge verkiezingsoverwinning zou pakken bij de landelijke verkiezingen. De opinie was dat een van beide heren in 2o02 minister-president zou worden van Nederland. En dan was er Pim Fortuyn. Weinig politieke ervaring maar wel iemand die kon praten als Brugman.

Naast de landelijke verkiezingen die in 2002 werden gehouden, zou er datzelfde jaar ook gemeenteraadsverkiezing komen in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam, de partij van Fortuyn, haalde een verpletterende verkiezingsuitslag. Het debat dat op deze avond werd gehouden, is tien jaar later nog steeds kenmerkend voor de ontwikkelingen in de politiek.

Jack de Vries: “Het is sindsdien eigenlijk niet meer rustig geworden in de Nederlandse politiek.

De AVRO maakte een prachtige documentaire over deze ontwikkelingen en met name het debat dat deze avond plaatsvond. Pim Fortuyn en Hans Dijkstal (2002 uit de politiek gegaan) zijn ondertussen overleden. Ad Melkert wou geen commentaar geven in de documentaire. Hij is ook in 2002 uit de politiek gegaan.
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s