Tot hier en niet verder

De Roemeense president Traian Basescu uitte afgelopen donderdag veel kritiek op de Nederlandse regering. Volgens Basescu blokkeert Den Haag de toegang van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied. De Europese organisatie Frontex is dagelijks bezig met controle van de buitengrenzen van de Schengenzone. Want mensen uit de Europese Unie en de Schengenzone houden, is nog niet zo gemakkelijk.

Oostenrijk lid van Schengenzone (28 April 1995) Bron: ec.europa.eu

Door Edwin Vossen

Op vrijdag 14 juni 1985 komen de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk bij elkaar in de Luxemburgse gemeente Schengen. Op deze dag wordt het verdrag ondertekend dat vrij verkeer van personen mogelijk maakt. Oftewel, controles aan de binnengrenzen van de deelnemende landen zijn helemaal verdwenen. Sinds de ondertekening van het Verdrag van Schengen, zijn er 27 landen toegetreden tot de zogeheten ‘Schengenzone’. Met het verdwijnen van de binnengrenzen en het delen van de buitengrenzen zijn landen bang voor het verdwijnen van hun eigen soevereiniteit. “Daarom is het ook belangrijk dat landen die onderdeel uitmaken van de Schengenzone aan strenge voorwaarden voldoen”, zegt Harry van Bommel. Van Bommel is lid van de Tweede Kamer voor de SP. In verschillende interviews laat het Tweede Kamerlid weten dat hij bang is voor het snelle verlies van soevereiniteit als er meer macht naar Europa gaat en als er  meer binnengrenzen verdwijnen. “Vanwege het probleem van grensoverschrijdende criminaliteit, zoals zwervende Oost-Europese bendes, is het ook belangrijk dat ieder deelnemend land voldoet en blijft voldoen aan de lidmaatschapnormen.” In juni van het vorig jarig is het Verdrag van Schengen door de Europese Unie aangescherpt. De Europese Raad heeft in die maand besloten dat er bij uitzonderlijke situaties wel nog gebruik mag worden gemaakt van grenscontroles. Harry van Bommel is het daar volledig mee eens, maar dan moet het wel echt gaan om een uitzonderlijke situatie. “Daarnaast ben ik van mening dat het belangrijk is om binnen de Europese Unie elkaars rechtsstaat stelselmatig te monitoren. In het geval lidstaten niet langer voldoen aan de lidmaatschapsnormen, zoals bij Bulgarije en Roemenië, moeten er weer grenscontroles kunnen worden ingevoerd totdat er weer aan de eisen wordt voldaan.”

Europese grenscontrole in Griekenland. Bron: ec.europa.eu

Het Europees Agentschap voor het Beheer van de Operationele Samenwerking aan de Buitengrenzen van de Lidstaten van de Europese Unie, kortweg Frontex, houdt zich bezig met de controle van de buitengrenzen. Europese Landen die veel te maken krijgen met toestroom van migranten, zoals Italië en Griekenland, krijgen veel hulp van Frontex. In een interview met Sofia News Agency zegt Michal Parzyszek, woordvoerder bij Frontex, dat er dagelijks zeventig tot honderd mensen via Griekenland de Europese Unie proberen binnen te komen. Maar in Lampedusa, in Italië is de situatie nog stuitender. “Het varieert elke dag. Er zitten dagen tussen dat er geen mensen aankomen, en dan opeens komen er duizend mensen aan in Lampedusa. Sinds Frontex actief is in Lampedusa, februari 2011, zijn er bijna 31.000 mensen aangekomen. Dat is een flink aantal”, zo zegt Parzyszek in het interview. Dit geeft alleen al aan hoe belangrijk de controle van de buitengrenzen is. Met het verdwijnen van de controle op de binnengrenzen, is het des te belangrijker dat de grenzen aan de buitenkant goed in de gaten worden gehouden.

President van Roemenië, Traian Basescu (rechts). Bron: ec.europa.eu

Roemenië en Bulgarije

Afgelopen donderdag uitte de Roemeense president Traian Basescu kritiek op de Nederlandse regering. Volgens de president blokkeert de regering de toegang van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone. Nederland wil dat Roemenië en Bulgarije meer werk maken van de bestrijding van corruptie en misdaad in beide landen. Michal Parzyszek geeft aan dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de toetreding van Bulgarije. Parzyszek: “Als je weet hoeveel geld Bulgarije heeft geïnvesteerd in nieuwe grensapparatuur en als je weet hoe grenswachten in Bulgarije worden getraind, hoef je je niet veel zorgen te maken.” Dat is ook wel nodig want als Bulgarije toetreedt tot de Schengenzone moet Frontex voorkomen dat er zo maar migranten Europa binnen kunnen komen. “Ja, natuurlijk speelt de vraag wat er gaat gebeuren als Bulgarije volledig bij Schengen komt. Maar dat zou hetzelfde zijn als in een glazen bol kijken. Onze deskundigen op het gebied van risicoanalyse bekijken iedere toetreding tot de Schengenzone uiterst nauwkeurig”, zo zegt de woordvoerder van Frontex in het interview met Sofia News Agency. Maar de landsgrenzen zijn voor de Europese organisatie niet het grootste probleem. “Het grootste probleem voor ons is eigenlijk onzichtbaar. Dat zijn de internationale luchthavens. De meerderheid van de mensen die illegaal verblijven in het Schengengebied komen per vliegtuig legaal het gebied binnen en blijven dan langer dan wettelijk toegestaan. Niemand heeft precies cijfers van het aantal mensen dat te lang in een land blijft maar dat aantal is een stuk hoger dan het aantal illegalen die worden ontdekt bij zee- of landsgrenzen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s