‘Fair Fuck’ reactie

Een weblog, zoals deze, gaat vaak en veel over je eigen geluid laten horen. Over reageren op gebeurtenissen in de maatschappij en in de wereld. Over jouw visie naar buiten brengen. Gisteren zat ik in de trein van Eindhoven naar Tilburg. Het was al laat, een uurtje of elf in de avond. Dit was het moment op de dag dat ik toe kwam aan de columns van NRC Next. Op een bepaald moment kwam ik uit bij de column van Rosanne Hertzberger. Ik vind mevrouw Hertzberger een prima columnist maar in de column van gisteren, Fair Fuck, sloeg ze in mijn ogen behoorlijk de plank mis. Mocht u niet weten waar dit over gaat, lees dan hier even het stukje terug. De column vertelt het verhaal van Lodewijk Asscher, die probeert verschillende bordelen te sluiten, en de vrouwen die in deze bordelen werken. Wat volgt in de column is een waslijst van negativiteit, vooroordelen en stereotype uitspraken over de Amsterdamse rosse buurt: “Een drama van gedwongen borstvergrotingen en abortussen, 12 urige werkdagen en pooiers met honkbalknuppels.

Dank mevrouw Hertzberger voor deze overdreven column. Tuurlijk, er zullen gegarandeerd rotte appels zijn binnen de prostitutie en er zullen genoeg gevallen bekend zijn waar het daadwerkelijk mis gaat. Maar ik vind het maar moeilijk om te geloven dat de hele prostitutie door en door slecht is. Dat beeld wordt wel opgeroepen. Misschien is het relevant om te zeggen dat ik een leek ben in dit vakgebied. Ik heb nog nooit betaald voor seks en heb ook niet de intentie dat ooit te doen. Maar zeiken over het oudste beroep van de wereld lijkt tegenwoordig in de Nederlandse media een trend. Kunnen we niet een keer opzoek gaan naar de positieve verhalen?

Wat mij bij staat is een televisie-verslag uit 1994 waarin een vrouw vertelt dat ze bewust heeft gekozen om te werken in de prostitutie. Ze geeft aan dat ze plezier heeft in haar vak. Hierboven staat het fragment. Kijk het even terug en je krijgt het gevoel dat we praten over een normale bedrijfstak, met haar dagelijkse gang van zaken. Die kant is er ook en helaas wordt dat maar weinig belicht. Daarnaast  kennen we de Nederlandse pornoster Kim Holland. We hebben het dan uiteraard niet over prostituee. Sterker nog, dit is misschien wel een hele andere tak van sport maar zij komt er wel ook openlijk voor uit dat ze plezier heeft in haar vak, de seks die daar bij komt kijken en dat ze bewust voor deze professie heeft gekozen. In mijn ogen is dit ook het geval binnen de Nederlandse prostitutie. Al met al, geloof ik dat er meer dames zijn die niet worden gedwongen om de prostitutie in te gaan dan dat er sprake is van de verschrikkelijke taferelen die Rosanne Hertzberger schetst. Ik wil afsluiten met het meisje dat in de documentaire ‘Een dag op het Zandpad‘ van RTV Utrecht zegt: “Ik ben gelukkig zo, ik vind het heerlijk.” Ze heeft het uiteraard over haar werk als prostituee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s