De 25 beste (amateur) pianisten van Incubate 2011!

Tijdens het culturele festival Incubate, in Tilburg, werd de stad opgesierd door verschillende piano’s, beschilderd door lokale artiesten. Het project, dat de naam ‘Play me, i’m yours‘ draagt, was een groot succes in Tilburg. Overdag hingen er verschillende bezoekers rond de piano’s om te luisteren naar de klanken die werden voortgebracht door voorbijgangers. En als die persoon klaar was, klom er iemand anders achter het instrument om zijn pianospel te laten horen. Maar ook ’s nachts ging de stad gehuld onder een heerlijk muzikaal palet aan pianomuziek. Vaak kwamen er liedjes voorbij die iedereen al kent maar zo nu en dan ontstond er een instrumentaal kunstwerk! Het was erg mooi om te zien wat voor geluiden er werden voortgebracht. Voor het project Nero van de Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg heb ik Incubate mogen volgen. We hebben daarbij een speciale Incubate webpagina aangemaakt. We hebben onder andere onderstaand filmpje gemaakt:

Het filmpje laat een mooi algemeen beeld zien van het project. Maar de echte muzikanten, de echte kunstenaars, zie je er niet in terug. Dat is ook niet zo gek want die waren niet zo gemakkelijk te vinden. Zo nu en dan hoorde je ergens in een straatje prachtig pianospel voorbij komen. Gelukkig biedt youtube hier uitkomst. In deze blog wil ik inzicht geven in de liederen en pianisten die de revue passeerden tijdens Incubate 2011. Oftewel, de beste pianisten die in de stad voorbij kwamen:

1.

Pianospel op de heuvelstraat. Hier wordt ‘Atlantico‘ van Roberto Cacciapaglia gespeeld.

2. 

Piano op de telefoonstraat.

3. 

Klassiek pianospel op het stadhuisplein/kattenrug. Hier wordt de ‘Moonlight Sonata mvt. 3‘ van Beethoven gespeeld.

4. 

bij de vijfsprong in Tilburg. Hier wordt ‘Questa Notte‘ van Ludovico Einaudi gespeeld.

5. 

Voor het standbeeld op de heuvel staat deze piano. Er staat veel wind maar je hoort hier duidelijk Adam Lambert voorbij komen met ‘(Whataya) want from me‘.

6. 

Volgens sommige stond de best gestemde piano hier, op het Pieter Vreedeplein. En hier doet de pianist het nog een keer over alleen dan overdag.

7. 

Ook hier weer op het Pieter Vreedeplein.

8. 

Het is af en toe vervelend/moeilijk te achterhalen welke muziek er op een piano wordt gespeeld. Deze piano staat in ieder geval voor het Mercure Hotel.

9. 

De jongen met de lichtgrijze pet heb ik ook een paar keer op het Pieter Vreedeplein, waar hij nu ook staat, zien spelen. Ook leuk dat ze met z’n tweeën spelen.

10. 

Na 29 seconden begint deze jongen op het Pieter Vreedeplein een prachtig liedje van Adele te spelen: ‘Someone like you‘.

11. 

De piano op het stadhuisplein/Kattenrug by night.

12. 

De man uit het vorige filmpje, op dezelfde piano maar nu met iemand anders erbij.

13. 

Maar je kunt natuurlijk ook met je hele band bij een piano gaan spelen. Het klinkt goed! Er wordt gespeeld door de band Groover.

14. 

Deze hebben we zojuist al voorbij zien komen maar nog niet eerder met meerdere stemmen (Adele – Someone like you).

15. 

Lekker swingen op het Pieter Vreedplein op de muziek van Jerry Lee Lewis (‘Great Balls of Fire‘).

16. 

Een heerlijk muziekje wordt er gespeeld op de piano bij Tilburg Universiteit.

17. 

Een veelgehoord deuntje tijdens Incubate wordt hier gespeeld. Ik kan er helaas nog geen naam aan koppelen maar het is wel echt prachtig!

UPDATE: Ah kijk, nummer 17 is Comptine d’un autre été van Yann Tiersen. Wellicht bekend uit de film Amélie. Bedankt Kim! 

(25/09/2011; 19.03)

18. 

Maar liefst 28 minuten aan een stuk speelt deze man op de piano bij de Schouwburg in Tilburg. Tijdens het pianospel hoor je veel klassiekers voorbij komen.

19. 

Een piano die vaak in dit rijtje voorkomt, stond hier op de heuvel. Alleen wordt er in dit fragment Mozart gespeeld.

20. 

Pianospel op Universiteitsterrein. Hier wordt Pyramid Song van Radiohead gespeeld.

21. 

En alweer zien we de piano op het Pieter Vreedplein voorbij komen. En ja, hier wordt echt het deuntje van de kinderserie Pieter Post gespeeld!

22. 

Pianospel op de piano van het Stadsmuseum.

23. 

Prachtig wat hier weer wordt gespeeld!

24; 

Heel anders dan het voorgaande maar ook weer erg mooi!

25; 

Hier stond ik ook bij en het is leuk om te zien hoe mensen stoppen om even te blijven kijken.

En dat waren ze. De, in mijn ogen, 25 beste (amateur) pianisten van Incubate 2011. Maar daar moet ik nog even iets over zeggen want ik had het gevoel dat er veel meer muziek op straat werd gespeeld dan dat ik op internet heb teruggezien. Er zijn sommige pianisten die ik op straat formidabel vond spelen maar die ik nog niet op internet heb kunnen terugvinden. Dat is jammer want ik vind het leuk om dit te laten zien. Het is leuk om te zien dat er best veel muzikaal talent rondloopt in Tilburg. Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben over deze blog of misschien de naam van een gespeeld liedje weten, dan hoor ik dat uiteraard graag.

9 gedachtes over “De 25 beste (amateur) pianisten van Incubate 2011!

 1. Pingback: nurmaniamnsz
 2. Mirella/Mutsel zegt:

  Leuk lijstje, er zaten een paar filmpjes tussen die ik zelf nog niet had gezien.
  Het was een super leuk initiatief en ik heb er echt van genoten. Jammer dat ik niet alle dagen de tijd had om met mijn camera op pad te gaan! 🙂

  • edwinvossen zegt:

   Hee Kim! Dank, dat is hem inderdaad! Prachtige melodie. En blijft ook goed hangen zeg. Maar jij hebt thuis dus een piano? Vind ik wel balen. Ik zou ook wel piano willen leren spelen. mja, heb ik natuurlijk wel iets van een piano of keyboard ofzo nodig haha. Tot morgen!

   • kimm zegt:

    Ja vind ik ook! Ik kan er naar blijven luisteren. Mijn ouders hebben een piano. Een paar jaar geleden ben ik met de oude piano-boeken van mijn zus een beetje gaan spelen. Nu kan ik wel wat liedjes, maar niet heel erg goed haha maar ik vind het vooral heel leuk! Flink sparen dan kan je er een kopen 😉 Tot morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s