TeamTraditioneel in een 2.0, crossmediale, social media samenleving!

Hét sociale experiment van het jaar wordt niet georganiseerd door de publieke omroep en heet dus ook niet TV Lab. Het experiment wordt niet gehouden op Facebook of op Twitter. Je kunt het niet ‘liken‘. Je kunt het niet tweeten aan je vrienden. Eigenlijk niks van het 2.0 waar we nu mee te maken krijgen, niks van de sociale media en al helemaal niks van het crossmediaal nieuws brengen komt er in terug. Althans, niet in het groepje waar ik in zit. 

Hét sociale experiment van het jaar wordt gehouden in een luxe hotelkamer in Den Haag en in een bungalowhuisje in Oisterwijk. Nog geen flauw idee waar ik het over heb? Ik zal het je maar even uitleggen. 

Edwin, heb je zin om mee te werken aan een sociaal experiment?
Sociaal experiment. Dat klinkt altijd leuk voor een journalist (in opleiding). 
Uhm, ja. Klinkt interessant. Wat houdt het in?
De jongen die zojuist het lokaaltje is binnen gelopen, begint zijn verhaal. 
Nou, wij gaan met een groepje in een huisje zitten en we volgen alleen de traditionele media. Kranten enzo. Een ander groepje gaat in een ander huisje zitten en dat groepje volgt het nieuws via Twitter. Zou je bij TeamTraditioneel willen komen? We zoeken nog één persoon.

TeamTraditioneel. Dat klinkt niet erg spannend voor iemand die helemaal is ingesteld op smart-phones, sociale media en internet. Toch, ondanks die gedachte, geef ik het volgende antwoord: “Ja, klinkt wel leuk joh! Hoe wordt dat dan getest? Of wat gebeurt er na de tijd in dat huisje?

Nou, jij gaat toch ook naar de Nacht voor de Journalistiek?
Ja.
Daar nemen de twee groepjes het tegen elkaar op in een nieuwsquiz. Wat zeg je ervan, doe je mee?

Even nadenken. Doe ik mee? 
Ja, het klinkt wel leuk. Maar laat ik het even realistisch bekijken. 
Ik heb een iPhone. Op die iPhone staat van iedere mogelijke krant een app geïnstalleerd. Als ik in de trein of op school zit, neem ik het nieuws door via die apps. Ik volg politici, journalisten en andere BN’ers op Twitter om te kijken wat ze bezighoudt. Via internet en (uiteraard) mijn smart-phone kijk ik op verschillende nieuwssites. Televisie en krant lijkt voor mij bijna verleden tijd. Oke, nou moet ik niet overdrijven, ik heb een krantenabonnement. NRC-Next om precies te zijn. Goedkoop, leuke kruiswoordpuzzel staat er iedere dag in en door het abonnement heb ik het gevoel de krant, als medium, een beetje te steunen.

Daarnaast vind ik de opiniepagina razend interessant. Leuk al die columns! Maar nieuws volgen via de krant of tv? Dat doe ik absoluut niet. Daar is mijn telefoon en laptop voor. Goed, dus logisch redeneren zegt mij dat het niet zo gemakkelijk voor me is om mee te doen. Helaas besef ik dit alles pas nadat ik mijn antwoord heb gegeven:
Ja, leuk! Ik doe mee! Lijkt me wel eens leuk om te testen!

Ik heb hierboven nog niet vermeld dat toen mijn telefoon de laatste keer uitstond (de batterij was leeg), ik de hele dag bezig was wanneer ik hem weer zou kunnen opladen. Immers, stel er zou opeens iets gebeuren, dan zou ik dat helemaal missen. Of nog erger, iemand heeft me nodig, dan ben ik niet bereikbaar.

Maar goed, hét sociale experiment van het jaar, voor mij althans, is dus dat er twee groepjes van de Hogeschool voor de Journalistiek in een huisje gaan zitten (TeamTraditioneel) en op een hotelkamer (TeamTwitter).

En ik moet eerlijk zeggen, ik heb er zin in. Ik heb er écht zin in. Maar van de andere kant kijk ik er ook een beetje tegenop. Twee dagen zonder smart-phone is voor mij onder een rots leven. Misschien is dat ietwat overdreven, we mogen immers kranten lezen en het nieuws volgen via televisie. Maar toch, dit voelt wel als teruggaan in de tijd. Terug naar 1960/1970, zoiets. Terug naar de tijd dat mijn vader nog lange lokken haar had, jong was en dacht de wereld aan te kunnen. Naar die tijd gaan we terug. 
Pfff, dat wordt nog best moeilijk!  

5 gedachtes over “TeamTraditioneel in een 2.0, crossmediale, social media samenleving!

 1. Tinka zegt:

  Zie ons blog, daar staat precies op hoe wij gecontroleerd worden! 24/7 een webcam in onze kamer en ons beeldscherm is online te zien. Hoe worden júllie eigenlijk gecontroleerd? 😉
  Overigens, we mogen geen nieuwssites volgen op Twitter en geen eigen vrienden. Dus alleen politici, journalisten, BN’ers, enz.

  • edwinvossen zegt:

   Weet je, om eerlijk te zijn, heb ik nog geen flauw idee hoe wij worden gecontroleerd. Uiteraard wordt wel nagegaan dat we geen laptop meenemen en mobiele telefoon moeten we inleveren. Daarnaast krijgen we natuurlijk wel iedere dag verschillende kranten aangeleverd. Maar bij ons valt er niet veel te controleren. Bij jullie daarentegen moet worden nagegaan dat jullie verschillende sites niet bezoeken enzo. Ach, wordt leuk experiment!

   • Tinka zegt:

    Dat sowieso! En ja, wij zijn lastiger te controleren inderdaad.. Wij moeten smartphones ook inleveren en ons beeldscherm is constant te zien op internet. En weet je, t zou wel heel flauw zijn om vals te spelen natuurlijk 🙂

    Ik zie je zaterdag denk ik??

  • edwinvossen zegt:

   Ik denk inderdaad ook dat het niet veel zal verschillen. Immers, op twitter kun je ook de nieuwsites volgen enzo. Daarnaast vraag ik me af hoe ze dat dan doen met controleren of TeamTwitter ook echt alleen gebruik maakt van Twitter. En last but not least is twee dagen ook wel heel weinig. Als je echte resultaten wilt zien moet je dat voor langere tijd testen. Maar goed, het principe is best interessant. Ik ben benieuwd. Het spannends voor mij is dat ik twee dagen zonder telefoon moet doen. Maar jij gaat dus ook naar de Nacht voor de Journalistiek? Leuk, zie je sowieso daar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s