Door de online bomen het bos niet meer zien? Deze websites moeten zeker bij je favorieten staan!

Pas geleden kreeg ik een mailtje binnen van NRC Next. Op zich is dat niet zo gek want ik heb me geabonneerd op de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief stond deze keer een link naar een website waar je een gratis boekje kunt downloaden: “Eerste hulp bij e-Onderzoeken“.  De schrijver van het boekje, taalhistoricus en journalist Ewoud Sanders, is ervan overtuigd dat studenten en promovendi eigenlijk  niet goed weten hoe ze slim moeten googlen. Vandaar dit boekje. Na de inleiding begon het boekje van Sanders met een hoofdstuk over onmisbare websites. Dat is nou nog eens handig! Maar goed, ik vond zelf dat er voor journalisten nog een aantal websites ontbraken. Sterker nog, ik dacht zelfs dat ik een beter lijstje in elkaar zou kunnen zetten. Dus, hier is ie: een lijst met handige websites voor journalisten.

Laten we maar direct beginnen. Welke websites heb jij nou écht nodig als je aan het werk bent? Hieronder staan de in mijn ogen belangrijkste websites opgesomd. Mocht je nou denken “Goh er ontbreken nog een paar websites” hou je dan vooral niet in om een reactie te geven!

1. Taal; Een journalist speelt met taal, of dat nou geschreven of gesproken taal is. Het is dus belangrijk dat een journalist goed op de hoogte is van de taalregels en deze goed toepast. Maar eerlijk is eerlijk, af en toe weet je het niet zeker. Uiteraard heb je niet altijd het Van Dale woordenboek bij de hand. Dan kan dit goed van pas komen:

Bron: Vandale.nl

 • http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/; Het woordenboek van Van Dale online! Of je nou woorden in het Nederlands moet opzoeken of wilt weten hoe het in het Frans ook al weer zat.
 • http://www.woordenlijst.org/; Soms heb je aan de Van Dale niet genoeg, dan kan dit Groene Boekje online (van de Nederlandse Taalunie) je zeker helpen.
 • http://nl.babelfish.yahoo.com/; Een stuk tekst vertalen van de ene taal naar de andere (bijvoorbeeld van het Russisch naar het Engels of van het Portugees naar het Frans) kan heel gemakkelijk met deze website.
2. Kranten; Een goede journalist moet natuurlijk altijd op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de wereld. Dat kan heel gemakkelijk met deze krantenwebsites.
 • Ik weet niet of ik de websites van de Nederlandse kranten nog moet noemen (AD.nl, telegraaf.nl, nrcnext.nl, fd.nl, vk.nl, trouw.nl enz.) maar het mag logisch zijn dat deze enorm kunnen helpen.

  Bron: Thepaperboy.com

 • http://www.thepaperboy.com/; Een enorm handige website is ‘The Paper Boy‘. Op deze website kun je kranten opzoeken uit praktisch ieder land, van Afghanistan tot Zimbabwe!
 • http://www.newspapers.com/; Deze website lijkt veel op de website van ‘The Paper Boy‘ alleen wordt je hier door verwezen naar de website van de verschillende kranten.
 • http://www.kidon.com/media-link/; Een website waar je van ieder land, alle kranten, alle televisie en radio omroepen en nog veel meer kunt terug vinden! Misschien wel de handigste website uit dit rijtje!
 • http://kranten.kb.nl/; De Koninklijke Bibliotheek heeft een onderdeel van haar website geweid aan historische kranten. Op deze website kun je kranten terugvinden vanaf 1618 tot ongeveer 1995.
3. Politiek; Een goed politiek verslaggever heeft natuurlijk websites nodig waar hij de betreffende info kan terugvinden.
 • Gemeentes; Bijna iedere gemeente heeft tegenwoordig zijn eigen website waar veel van de info uit de stad op is terug te vinden. Bijvoorbeeld: Roermond, Tilburg, Amsterdam
 • Provinciaal; Natuurlijk heeft ook iedere provincie zijn eigen website.

Bron: Tweedekamer.nl

4. Informatie; Soms heb je ook gewoon websites nodig waar je info kunt vinden over de meest uiteenlopende onderwerpen:

Bron: Britannica.com

 • http://www.wikipedia.nl/; De bekendste website uit dit rijtje is gegarandeerd Wikipedia. Ook al heeft de website onder journalisten de naam niet altijd betrouwbaar te zijn, toch kan dit  een mooi beginpunt van je zoektocht zijn.
 • http://www.britannica.com/;  Britannica is een stuk meer betrouwbaar dan Wikipedia. Het nadeel van Britannica is wel weer dat je niet alles kunt zien. Voor sommige onderdelen van de site moet je ‘member‘ zijn.
 • http://www.globalissues.org/; Een site die je alles vertelt over ‘Global Issues’ is uiteraard deze website! Erg handig.
 • http://www.schooltv.nl/; Als je even een simpele uitleg van een onderwerp wilt, waarom kijk je dan niet gewoon naar de jeugd? Op de website van schooltv wordt ieder onderwerp in begrijpelijke taal uitgelegd.
 • http://www.ntr.nl/; De NTR (vroeger Teleac) kan je informatie geven over de meest uiteenlopende onderwerpen.
 • http://www.dbnl.nl/; De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, daar staat DBNL voor. Op de website van de DBNL kun je alles terugvinden van Nederlandse literatuur en taal.
 • http://www.etymologiebank.nl/; Ooit afgevraagd wat de geschiedenis van een woord is? Hier vind je het terug!
 • http://scholar.google.nl/; Als je opzoek bent naar wetenschappelijke artikelen, samenvattingen, proefschriften en nog veel meer kun je Google Scholar écht niet over het hoofd zien!
 • http://earlydutchbooksonline.nl/; Waar vind je oude boeken terug van vóór 1800? Nou, hier dus!
 • http://www.biografischportaal.nl/; Op het biografisch portaal kun je de biografie van tientallen personen terugvinden. Handig als je snel iets over iemand wilt weten.
 • http://www.meertens.knaw.nl;
5. Video/film;  Onlangs kon ik kiezen in welke richting ik mij zou willen specialiseren. Als verslaggever bij de lokale tv is het (uiteraard) televisie geworden. Vandaar dat ik denk dat video tegenwoordig ontzettend belangrijk is.
 • De meest voor de hand liggende websites zijn natuurlijk http://www.youtube.com/ en http://www.vimeo.com/. Maar voor een journalist is de website http://www.liveleak.com/ misschien een stuk interessanter! En wat te denken van http://www.ustream.tv/, een site boordevol filmpjes!
 • http://www.zamzar.com/ Hoe krijg je de filmpjes van youtube op je computer? Heel simpel. Gebruik deze website en je kunt óf alleen de audio van een youtube-filmpje  óf het hele filmpje downloaden in ieder gewenst formaat.
 • http://filmityourself.nl/; Deze website is een unieke uitvinding en een nieuwe stap in het delen van jou filmpjes! Hier kun je evenementen en gebeurtenissen op een hele andere manier terugkijken!
 • Hoe heet die acteur ook al weer? Hoe heet die film? Alles dat je wilt weten over films kun je terugvinden op http://www.imdb.com/ (The Internet Movie Database). Een goede Nederlandse variant hierop vind ik http://www.filmtotaal.nl/.
 • http://www.blurb.com; met de website Blurb kun je je eigen foto-audio-video verhaal maken. Hoe gaat dat? Je maakt foto’s, bijvoorbeeld van een vakantiereis of een gebeurtenis. Daar kun je vervolgens audio aan toevoegen en het zo laten afspelen dat alles goed loopt. Dit is misschien een basale uitleg maar voor een journalist kan dit best handig zijn!
 • http://interactivenarratives.org/; Hier staan, volgens de website, de beste storytelling-websites op, gemaakt door kranten. Oftewel, bewegende kaarten, foto’s en filmpjes bij een nieuwsgebeurtenis verwerkt in een website. Misschien leg ik nu nog niet goed uit. Neem maar een kijkje!
6. Personen; Vaak ben je ook op zoek naar een bepaalde persoon, dat kan heel gemakkelijk met de zoekmachine google. Onderstaande websites kun je daar misschien nog een handje bij helpen.
 •  http://wieowie.nl/; Als je personen wilt vinden, kan dat ook gemakkelijk met Wie o wie. Daarnaast is het eens leuk om te zien wat er allemaal over jou op het internet te vinden is.
 • http://www.mensenlinq.nl/; De een z’n dood is de ander z’n brood geldt misschien wel het meeste voor de makers van deze website. Tenminste, als ze er geld mee verdienen. Hoe het zaakje ook in elkaar steekt, deze website is uitermate geschikt om te achterhalen wie er in welke periode is overleden.
7. Audio; Laten we vooral niet een belangrijke journalistiek tak vergeten, die van de audio, van de prachtige radioreportages. Voor mensen die helemaal weg zijn van audio kunnen deze sites je helpen.
 • http://www.shoudio.com/; opnemen en delen van audiofragmenten uit jouw gebied kan met behulp van deze website.
 • http://www.shazam.com/; Dé app om muziek te achterhalen is natuurlijk Shazam. Of je nou in een kroeg staat of bij je oma op de bank zit. Met dit audioprogrammatje kun je razendsnel de info van muziek achterhalen.
8. Save the best for last; Goed, dan nu nog een paar websites die ik nog nergens heb genoemd, maar die wel even het vermelden waard zijn.
Dit waren ze dan. Websites waarvan ik denk dat ze heel handig zijn! Natuurlijk heb ik veel voor de hand liggende websites (zoals zoekmachine google) niet in dit overzicht vermeld. Daarnaast heb ik ervoor gekozen niet ieder onderwerp toe te lichten, daar is het internet simpelweg te groot voor. Mocht je nou denken “Ik mis een belangrijke website“, hou je dan vooral niet in om een reactie te geven. Daarnaast wil ik iedereen ook nog even doorverwijzen naar het gratis te downloaden boekje “Eerste hulp bij e-Onderzoek”, dat hier te downloaden is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s