De beste films worden over het hoofd gezien

Anderhalve maand na de prestigieuze Academy Awards, waar de Oscars worden uitgereikt, kunnen we wel min of meer concluderen dat het niveau van moderne films erg hoog is. Als je gaat kijken naar de genomineerde films voor de Oscars, zul je zien dat er niet één film bij zit die ook maar een beetje tegenvalt.  In mijn ogen zijn vooral de films 127 hours, Inception, The King’s Speech en The Social Network de beste films van de 83ste Oscar-uitreiking en van deze tijd. Ook in de Nederlandse bioscopen draait de ene na de andere topfilm. Maar ondanks deze positieve kritieken van mijn kant, vind ik dat er tegenwoordig een grote groep films over het hoofd wordt gezien. Sterker nog, ik denk dat we vaak de allerbeste verhalen (in de vorm van een film) over het hoofd zien.

Een film maken van drie uur lang en er al die tijd voor zorgen dat de kijker geconcentreerd blijft, is een ware kunst. Laat daar geen discussie over bestaan. Maar wat minstens zo moeilijk is, is het verhaal vertellen in slechts een fractie van die tijd. Ik vind dat de korte film vaak over het hoofd wordt gezien. En dat is jammer want er bestaan in mijn ogen veel ontzettend goede korte films. In een korte film moet je eigenlijk hetzelfde verhaal kunnen vertellen als in een normale film, alleen dan een stuk minder uitgebreid. Maar de kijker moet het wel nog begrijpen, moet het mee krijgen en moet er misschien zelfs kippenvel van krijgen.

Op mijn iPod staan een aantal korte films die ik regelmatig kijk als ik in de bus of de trein zit of als ik ergens sta te wachten. Deze films ken ik stuk voor stuk, tot in detail, uit mijn hoofd. Toch, op ieder moment dat ik ze weer kijk, slaan ze weer aan en roepen ze emoties bij me op. In dit bericht wil ik een ode brengen aan de korte film. Hieronder heb ik de, in mijn ogen, 10 beste korte films neer gezet. Dit zijn films die je gewoon een keer moet hebben gezien. Aangezien het om korte films gaat, lijkt het me geen moeilijke opgave om zo nu en dan eens een film te bekijken. Laat ik wel eerlijk zijn, ik ben nog niet helemaal thuis op het gebied van korte films en het kan zijn dat er zelfs betere korte films bestaan. Maar voor mij persoonlijk vind ik dit dé beste 10 korte films! Ik heb ze hieronder niet gerangschikt omdat ik niet precies weet welke nou de beste is (en welke de slechtste). Oordeelt u zelf maar:

 

Our time is up (2004); De therapeut Leonard Stern leidt een rustig leven met veel regelmaat. Zijn praktijk aan huis draagt bij aan een rustgevende werkomgeving. Al met al leidt dokter Stern een degelijk en  rustig leven. Tot dat er iets verandert; hij heeft nog maar zes weken te leven. Hoe ga je daar als therapeut en als mens mee om? De rol van Leonard Stern is echt ijzersterk gespeeld door Kevin Pollak.

 

 

Signs (2008); Deze film is heel anders dan eerste (‘Our time is up’) maar zeker net zo mooi. Signs gaat over een jongen (gespeeld door die net begint met werken in een nieuwe stad. In de grote stad waar hij werkt en woont, kent hij niemand. Dit zorgt ervoor dat hij vooral met eenzaamheid krijgt te maken en zich niet thuis voelt. Zo nu en dan bellen zijn ouders om te vragen hoe het met hem gaat. Op een gegeven moment verandert er iets.

 

 

Black Button (2007); Je zou denken dat een korte film veel uitleg vereist voordat je kunt beginnen met kijken. Deze korte film bewijst ijzersterk het tegendeel. Al vanaf de eerste seconde zit je aan de buis gekluisterd. Bestaat er een hemel en daarmee ook een hel? En als er een hel bestaat, hoe wordt er dan beoordeeld wie er naar de hemel gaat en wie naar de hel? De maker van deze korte film had slechts 7 minuten nodig om dat ijzersterk uit te leggen.

 

 

Validation (2007); Een liefdesverhaal heeft geen tientallen pagina’s tekst nodig of uren aan beeld. De maker van de korte film Validation bewijst dat je in 16 minuten ook een prachtig liefdesverhaal kunt vertellen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit een geweldige korte film vind.

 

 

Spin (2005); Ik vind het geweldig om te zien hoe dit alles is bedacht. De originaliteit druipt van deze film af. Een dj gebruikt zijn kunsten om problemen op te lossen.

 

 

Inside (2002); In slechts vijf minuten kun je een spannend verhaal in beeld brengen. Dat blijkt maar uit de korte film Inside. Deze film vertelt het verhaal van een schizofrene patiënt. Wat gaat er in zijn hoofd om? De maker van de film heeft dat proberen vast te leggen in deze korte film.

 

 

Strangers (2003); Tegenwoordig komt steeds vaker het verwijt dat de hele samenleving steeds individueler wordt. Deze film laat zien dat je in moeilijke situaties elkaars hulp wel eens kan gebruiken. Geweldig vastgelegd. Spannend van begin tot eind!

 

 

Lifted (2006); Wie korte film zegt, denkt waarschijnlijk ook (bijna) direct aan de kort animatiefilm Lifted. Op YouTube is Lifted ruim een half miljoen keer bekeken. En ik geef iedereen groot gelijk. De mensen achter Pixar hebben heel mooi laten zien ook een korte film te kunnen maken.

 

 

Offside (2006); Voetbal is oorlog is een bekende uitspraak. Maar voetbal in een oorlog kan natuurlijk ook. Voetbal verbindt mensen met elkaar en soms komt het voor dat de fans niet aan dezelfde kant staan. Dat is hier heel mooi in beeld gebracht.

 

 

– Available Men (2006); Vier mannen hebben met elkaar afgesproken in hetzelfde hotel. Rob en Stephen hebben met elkaar afgesproken om een filmscript door te nemen. Robert en Steve hebben met elkaar afgesproken voor een blinddate. Wat gebeurt er als die twee verschillende afspraken door elkaar lopen? Leuk bedacht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s