Vlieg op!

Op het moment dat je in bed stapt, je nachtlampje aanklikt en je boek van een of andere populaire schrijver erbij wilt pakken, valt je opeens veel meer op dan daarvoor.En dan bedoel ik niet de hoeveelheid stof die er zich onder je bed bevindt. Neen. Wat je wel opvalt als je je Mysa Ljung-dekbed van IKEA over je heen trekt, zijn de dieren die zich in dezelfde ruimte bevinden. Opeens hoor je het gezoem van een mug of valt je op dat er toch echt een spin tegen het plafond zit.

Het ongedierte kan grofweg in twee groepen worden ingedeeld: de zwaar, irritante en slapeloze nachten veroorzakende ongedierte en de lichtelijk irritante tot nauwelijks irritante ongedierte. Tot de eerste groep behoren de vliegjes en de muggen. Eindeloos veel lawaai lijken ze te maken wanneer je in bed ligt. Het probleem van deze twee schepsels is dat ze vliegen (je krijgt ze dus niet te pakken), dat ze lawaai maken en, last but not least, sommige varianten kunnen steken.

Gelukkig had ik deze avond niet te maken met de eerste categorie, maar met de tweede. Tot deze groep behoren de spinnen en de motten. Het leuke aan de mot is dat hij geen lawaai maakt, dat hij niet steekt en dat hij lijkt op een vlinder met saaiere kleuren. Bovendien zie ik ’s avonds nog wel eens een mot vliegen op mijn kamer, omdat ik hem niet te pakken krijg ga ik dan slapen en ’s morgens lijkt hij vaak te zijn verdwenen. Ideaal! Maar goed, ik had ook niet te maken met een mot maar met een spin.

Zoals al eerder vermeld is de tweede groep, waar de spin dus ook bij hoort, lichtelijk tot nauwelijks irritant. Ik zal u zeggen waarom ik dat denk. Wanneer je stil in bed ligt, zie je ze vaak stil, ergens op een stukje muur of plafond, zitten. Je kan je op dat moment rustig bedenken wat je met het beestje gaat doen. Immers, weglopen doet hij vaak toch niet. Nadeel is wel: je kunt hem niet de hele nacht laten zitten. Hij komt namelijk op vochtige plaatsen af, iets dat een behoorlijk probleem kan vormen voor iemand die met open mond slaapt.

Maar even terug. We hebben dus de situatie waar er een spin op uw muur of plafond zit. Hoe gaan we hem vervolgens doden? In mijn geval pakte ik een oude krant. NRC Next. Uit respect voor de spin sloeg ik hem niet met de Telegraaf of, nog erger, een gratis treinkrant. Een goede klap zorgde ervoor dat de spin niet meer onder de levenden was. En op dat moment komt nog een voordeel van de spin om de hoek kijken. Na het vermorzelen van een spin hoop ik altijd dat er een kleine oneffenheid achterblijft op de plek waar de spin is vermoord. “Shit, hier moet ik niet komen”, zal al het ongedierte denken. Oftewel, twee spreekwoordelijke vliegen in een klap. Oftewel, op den duur ziet u geen ongedierte meer op de slaapkamer. Wat een top uitvinding, die spin!

Een gedachte over “Vlieg op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s