Interview met Guus van Hove, directeur van poppodium 013

Voor de promotiecampagne ‘Tilburg is Thuis’ schreef ik onderstaand verslag:

bron: 013 Poppodium

“Je kunt hier je vrienden ontmoeten maar ook nieuwe vrienden maken”

Midden in het centrum van Tilburg, op slechts enkele minuten lopen van Tilburg centraal station en de verschillende uitgaansgelegenheden, ligt poppodium 013. Een podium dat in Tilburg en zelfs ver daarbuiten naamsbekendheid heeft. Don Diablo, Kyteman, Waylon, Moby, Pete Philly, Ilse DeLange, Editors, The Fray, Sydney Samson, Alain Clark, The Partysquad, 30 Seconds To Mars, Frans Bauer, Snoop Dogg, Vato Gonzalez, C-Mon & Kypski, Moke, De Jeugd van Tegenwoordig, Papa Roach en Thomas Berge zijn slechts enkele voorbeelden van artiesten die de laatste maanden in de 013 hebben opgetreden. En in de zomervakantie gaat dat gewoon door. Zo speelt de metalband Slayer op maandag 2 en dinsdag 3 augustus in de ‘Dommelsche Zaal’. Een interview met de directeur van Popcentrum 013, Guus van Hove.

Goedemiddag meneer Van Hove. Laten we bij het begin beginnen: hoe is popcentrum 013 ooit begonnen?
De huidige 013 is ontstaan in 1998. Het was in 1998 het eerste nieuwbouw gebouw speciaal voor popmuziek. We zijn ooit ontstaan uit 3 organisaties: Noorderligt, Batcave en Muzikantenwinkel. Noorderligt was een poppodium sinds 1984 in een oude bioscoop in Tilburg. Batcave was een wat kleiner, alternatief podium. En de Muzikantenwinkel was een vrijwilligersorganisatie. Zij beheerden twee oefenruimtes die in een voormalig ziekenhuis zaten. Met z’n drieën hebben ze een plan ontwikkeld om gezamenlijk tot een nieuw gebouw te komen.

Uit dat plan ontstond de huidige 013?
Ja, Noorderligt wilde z’n schaal vergroten omdat de zaal daar vaak uitverkocht was en ze hadden de behoefte aan een kleinere zaal waar de opkomende bands geplaatst konden worden. Batcave had op dat moment geen eigen zaal meer en Muzikantenwinkel groeide uit z’n jasje; ze hadden twee oefenruimtes en die zaten altijd vol. Op die manier is een podium tot stand gekomen met drie zalen: een grote zaal voor 2000 bezoekers, een zaal voor 375 bezoekers en een kleine zaal voor 125 mensen. Daarnaast hebben we zes oefenruimtes.

Spelen studenten een belangrijke rol binnen poppodium 013?
Uiteraard. Op verschillende manieren. Om te beginnen natuurlijk als bezoeker. Voor diegene die hier gaan studeren en hier komen wonen, ligt er een groot poppodium. Wat we aanbieden is wel popcultuur maar dat is dusdanig breed, er zit voor elk wat wils in. We hebben een heel breed programma. Van onbekende bandjes maar ook voor bekende artiesten kun je hier terecht. Daarnaast hebben we een breed scala aan dansavonden. Je kunt hier je vrienden ontmoeten maar ook nieuwe vrienden maken. Dus ik denk dat iedere student hier wel een keer komt. Studenten komen hier ook vanwege de verschillende studentenfeesten.

Waar moet ik aan denken bij studentenfeesten?
Nou, we organiseren met regelmaat grote studentenfeesten. Zo hebben we bijvoorbeeld twee introductiefeesten. Daarnaast hebben we met de Rockacademie een bijzondere band. De Rockacademie organiseert hier twintig eigen avonden per jaar waarbij muziekstudenten op het podium staan en in september vindt er een evenement plaats met afgestudeerden van de Rockacademie.

Waar heeft volgens u het succes van 013 mee te maken?
Ik denk dat het belangrijk is om op het moment dat je iets nieuws begint, dat je de eerste bent. Ik denk dat Tilburg van oudsher een goede muziekstad is. De Rockacademie zit hier al 10 jaar, hier komen veel bekende bands vandaan en er zitten sowieso veel muzikanten in de stad. Daarnaast denk ik dat de bezoekerscapaciteit van onze grote zaal heel onderscheidend is. Waardoor je ook artiesten van een bepaald kaliber hier naar toe kunt halen.

Tot slot, wie wilt u zelf nog een keer in 013 terugzien?
Oh dat is heel divers. Maar als ik moet kiezen: Anouk. Dat ligt erg voor de hand. Zij heeft al 7 jaar hier niet gestaan. Zij doet over het algemeen weinig poppodia. Maar dat is wel een artiest waarvan ik denk dat die hier zou moeten staan.

Edwin Vossen
http://www.tilburgisthuis.nl/Nieuws/Augustus_2010/Je_kunt_hier_je_vrienden_ontmoeten_maar_ook_nieuwe

Een gedachte over “Interview met Guus van Hove, directeur van poppodium 013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s