Het nieuwe ECI-Cultuureiland – Deel 1

Binnen Roermond kent iedereen het zogeheten Elektro Chemische Industrie-complex, kortweg het ECI-Complex. De reeks gebouwen die teruggaan tot het begin van de 19de eeuw, zijn tot 1974 vrijwel constant in gebruik geweest. In 1974 stopte de ECI met zijn productie van persulfaten voor de zeep- en levensmiddelenindustrie. Vanaf dat moment raakt het gebied in verval.

Onlangs is men begonnen met het restaureren van gedeelten van het oude gebouwencomplex maar binnen niet al te lange tijd zullen die ontwikkelingen in een stroomversnelling terecht komen. Het oude ECI-Complex zal voor een gedeelte worden gesloten om het vervolgens opnieuw op te bouwen tot het ‘ECI-Cultuureiland’. Dit ECI-Cultuureiland zal plaats moeten bieden aan onder andere het Roermondse Centrum voor de Kunsten (CK), Filmhuis Roermond en Het Katoenen Dorp. “Het cultuureiland wordt een soort warenhuis van cultuur, waarin je van de ene naar de andere afdeling loopt“, zo zegt wethouder Tilman Schreurs.

Het uiteindelijke ECI-Cultuureiland zal een cultureel centrum worden met een (boven)regionaal profiel. Schreurs: “Er doet zich een unieke kans voor om het Roermondse culturele leven een stevige impuls te geven. Dat vraagt om ambitie. Het college legt de lat dus hoog vanuit een rotsvaste overtuiging van de culturele potentie die in onze stad en regio aanwezig is. Deze volledige potentie moet worden ingezet om een haalbare droom te realiseren. Wie zich daartoe aangesproken voelt, daag ik uit om met ons daaraan te werken.

Natuurlijk zal ook de lokale omroep van Roermond (Omroep Vox) dit project op de voet volgen. Kijkt u naar het eerste deel over de ECI-Cultuurfabriek:

Een gedachte over “Het nieuwe ECI-Cultuureiland – Deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s