Ruim 39.000 bezoekers bij ijskoud beeldenfestival

20 december 2009

Roermond – Het zevende Nederlandse Sneeuw- en IJssculpturen Festival werd de afgelopen maand door ruim 39.000 mensen bezocht. “We zijn erg blij met de 39.000 bezoekers die we tot nu toe hebben gehad!”, zegt Ingrid Oosterom, woordvoerster van organisator Sculpture Events. Oosterom verwacht wel dat het aantal bezoekers nog flink zal stijgen. “Vooral met de kerstdagen verwachten we nog een hoop bezoekers te mogen verwelkomen.

Terwijl menig bezoeker warme lucht in z’n handen blaast en koukleumend naar de kunstwerken kijkt, staat Marcel Linssen onverstoord foto’s te maken van het geheel. “Koud? Welnee! Ik moet vaker in de winter buiten werken dus een beetje kou krijgt mij niet omver”, grapt de vijftiger. Het wolkje warme adem dat hij uitblaast, is goed zichtbaar in de thermische tent. “Je moet je er gewoon goed op kleden. Een warm vest, een goede jas en natuurlijk goede schoenen.” Hij stopt even bij een beeld van de Drie Musketiers om een foto te maken. “d’Artagnan!”, mompelt een voorbijganger van begin twintig. “Nee, d’Artagnan dat was de vierde musketier”, vertelt Linssen. Het kunstwerk van de drie musketiers, is een van de vele bouwwerken die op het IJssculpturen Festival in Roermond te zien zijn. Thema van het festival is ‘Klassieke verhalen’.

De twintiger stelt zich voor als Willem. Samen met Marcel Linssen loopt hij verder door de ijskoude sprookjeswereld. “Kun jij me vertellen wat hier wordt afgebeeld?”, vraagt Marcel. Willem kijkt ietwat bedenkelijk naar het kleine, uit sneeuw gemaakte bootje. “The Phantom of the Opera, als ik me niet vergis”, verklapt Marcel. Het zegt Willem echter niets. “Volgens mij heb ik dat sprookje gemist.” Ze lopen verder door de zaal. Een sneeuwpop in de vorm van Gulliver, bekend van het sprookje Gullivers Reizen, kijkt lachend op het duo neer. In z’n handen draagt hij een aantal kleine, uit ijs gemaakte poppetjes. Op het festival zijn, naast ijssculpturen, ook verschillende sneeuwcreaties te zien, bijvoorbeeld de drie meter hoge sneeuwpop Gulliver.

Bij het ijsbeeld van het sprookje Jungle Book blijft Marcel even staan om een foto te maken. “Het is af en toe jammer dat ik het boekje niet bij me heb. Doordat het ijs zo helder is, zijn sommige beelden moeilijk te herkennen.” Het geklik van het fototoestel geeft aan dat de foto is gemaakt. Hij loopt samen met Willem, onder de ijsboog door, richting The Wonderful Wizard of Oz. Vanuit daar is ook de deur van de uitgang zichtbaar. “Eindelijk!”, steunt de jongste van de twee. Willem opent de deur naar het restaurant, waardoor de warme lucht aan de andere kant van de deur direct voelbaar is. Marcel besluit om nog een keer langs de ijssculpturen te lopen. Willem weet het zeker: hij gaat z’n voeten en handen warmen in het restaurant.

Willem en Marcel zijn een van de vele bezoekers die deze maand op het IJssculpturen Festival in Roermond afkwamen. Het festival, waarbij 250.000 kilogram sneeuw en ijs werd gebruikt, is nog te bezichtigen tot en met zondag 28 februari 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s